Analistul politic Bogdan Chirieac a spus, în opinia sa, cum se poate combate fenomenul deep fake-urilor, în vederea campaniilor electorale de anul viitor din România.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat care este pericolul folosirii Inteligenței Artificiale și a deep fake-urilor, în vederea campaniilor electorale de anul viitor din România și cum se poate combate acest fenomen îngrijorător.
'Pericolul este evident și este subliniat de cei mai importanți IT-iști din această lume, de proprietari de rețele de socializare sau de savanți ai NASA. Este clară situația! Ne aflăm în fața unui punct de cotitură, așa cum a fost când s-a inventat telefonia mobilă, de exemplu. Acum, este o altă chestiune, la alt nivel. Inteligența artificială poate să ne simplifice foarte mult viața sau poate să facă în așa fel încât să dispară viața de pe planeta Pământ.', a spus Bogdan Chirieac.
'Cu siguranță, Inteligența Artificială va fi folosită în campania electorală. Să nu ne băgăm degetul în ochi și să nu credem că în viitoarea campanie electorală nu se va folosi, nu vorbim de America, unde sunt mult mai avansați decât noi și au chestiunile lor, ci, aici, în România!', a spus Chirieac.
'În România s-a votat și o lege împotriva deep fake-ului. De exemplu, poate apărea Ciolacu în deep fake și să spună: Vreau să scot România din NATO și UE! Un astfel de deep fake merită sancționat chiar cu închisoarea, pentru a-i descuraja pe cei care fac deep fake-uri! ', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
O nouă înșelătorie în mediul online. Atacatorii se folosesc de chipul lui Marcel Ciolacu pentru a-i păcăli pe români.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC atrage atenția, într-o postare pe Facebook, asupra unei noi înșelătorii care circulă pe rețelele sociale. Atacatorii se folosesc de inteligența artificială pentru a crea clipuri cu personalități de reputație la nivel național, inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu, ce girează anumite programe în care românii sunt îndemnați să investească.
„Falsele oportunități de investiții, propagate de infractori cibernetici pe rețelele sociale, se folosesc inclusiv de noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, așa cum vă vom prezenta în continuare în exemplul de astăzi.
Atacatorii fac uz de deep fake (tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video), pentru a induce în eroare potențialele victime și pentru a oferi un grad ridicat de încredere informației prezentate.
Clipuri în care anumite persoane cu reputație la nivel național girează aceste 'programe de investiții' sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create și folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparținut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (cazul de astăzi), oameni de afaceri și chiar jurnaliști, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului.
Cum funcționează capcana întinsă de infractori? Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecționarea potențialei victime către un site de phishing, în alte cazuri ca acesta, atacatorii invită audiența să își manifeste interesul pentru a intra în 'program' prin transmiterea unui mesaj privat. Odată contactați în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială și site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile.
Cum ne ferim de astfel de capcane?
Fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală!
Verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de 'oferte'. În cazul prezentat astăzi, pagina respectivă a fost lansată în luna martie 2023, are puțin peste 900 de urmăritori și a publicat doar postări cu flori. Mai mult, numele paginii este "Lilac Lake". Este evident faptul că o astfel de pagină nu poate oferi oportunități reale de investiții, nefiind o sursă oficială, credibilă, care să lanseze astfel de oferte.
Analizați conținutul video pentru orice resurse care nu corespund calității obișnuite a imaginilor sau videoclipurilor! În cazul de față, calitatea imaginii este una precară, iar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu este o mișcare naturală a gurii atunci când personajul din imagine vorbește în videoclip și nu avem parte de o sincronizare perfectă a sunetului cu mișcarea buzelor, distoriuni sesizabile, dacă ne alocăm timpul necesar efectuării verificărilor recomandate.
Dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este șocant sau important, mass-media va raporta despre acest lucru. Verificați existența informației public! Dacă nicio sursă de încredere nu vorbește despre asta, ar putea însemna că videoclipul este un deepfake!
Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de pagini care vă invită să aderați la programe false de investiții prin contactarea lor în privat
Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire, dacă acestea conțin astfel de resurse
Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială
Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau [email protected])
Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă o rată de succes mulțumitoare pentru infractori“, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu