Deficit bugetar. Pogonaru (AOAR): Ministrul de Finanţe este acuzat acum (...) Parcă mi-e ruşine

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a vorbit într-o reuniune de afaceri despre evenimentele care au avut loc în ultima perioadă la Ministerul de Finanțe și despre viitorul afacerilor în România.

"În privinţa mediului şi restricţiilor, să recunoaştem cu toţi de aici din sală că în momentul în care aţi venit (la guvernare, n.r.) eram uşor speriaţi. Oare care e adevărul despre deficit, unde este deficitul şi ce se va întâmpla? Nu cumva trebuie să luăm măsuri de austeritate şi atunci va fi o frână bruscă care ne va duce pe toţi în cap? Ce am văzut că aţi făcut, primul lucru a fost transparentizarea, aflarea adevărului, iar acesta este un lucru absolut deosebit. Este puţin ciudat să vezi că ministrul de Finanţe este acuzat acum de faptul că am fost retrogradaţi de S&P şi pentru prăbuşirea leului, pentru că a anunţat lucruri... Este ca şi cum l-ai acuza pe doctorul care îţi pune diagnosticul că, din cauza lui, nu mai ai acces la banii de asigurare. Al doilea semnal pe care l-aţi transmis este 'Ştim ce facem, ştim de vrem să facem!'. Am văzut chestiunea asta la fixarea noului deficit bugetar. Acest 3,6% are o anume simbolistică. Îmi arată că nu se pune frână bruscă şi că ajustarea fiscală se face gradual şi ăsta este un lucru foarte bun", a spus Pogonaru, potrivit Agerpres.

Logica economică să prevaleze

"Nouă, ca mediu de afaceri, nu ne place că vom trăi încă în logică electorală şi nu numai în logică economică. Aici este vorba despre asumarea dvs. (a Guvernului - n. r.). Vrem, cât mai repede, ca logica economică să prevaleze. Sigur, înţelegem pe de altă parte că dacă forţăm acest lucru câştigă din nou populismul şi atunci pierdem tot. Deci, trebuie să fim echilibraţi şi în ce vrem şi în ritmul în care se poate obţine ceea ce vrem. În ceea ce priveşte noul buget comunitar, trebuie să fim aliaţi. Coaliţia a dovedit că ştie să negocieze, inclusiv la Bruxelles. Suntem alături de dvs. pentru a semnala unde banii europeni sunt cu adevărat utili. Al doilea obiectiv pe care mi-l propun este legat de aparatul administrativ şi, în primul rând, digitalizare ANAF. Am auzit clar angajamentele ministrului de Finanţe: semnătură electronică imediat, conectarea caselor de marcat cu serverul de la Ministerul de Finanţe. Vrem mai mult şi ne oferim mai mult. Am discutat la nivelul task force-ului de IT, care e gata să vă sprijine, să facem un program mai clar pentru următorii doi ani, pentru ca în sfârşit să informatizăm ANAF. Am toată aprecierea pentru ţările vecine, dar parcă mi-e ruşine când cad în urma lor... Nu în ultimul rând, devine primordială legarea sub-furnizorilor români de multinaţionalele existente în România, pentru crearea unor lanţuri lungi a valorii româneşti, ca să ajungă Dacia, de exemplu, să aibă sub-producţie până în Vaslui", a susţinut preşedintele AOAR.

Impresionat de mulţimea întâlnirilor cu mediul de afaceri

"În perioada următoare, voi fi primul dintre interlocutorii din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi în business am învăţat că atunci când încep un proiect nou, cu interlocutori noi, să mă uit la trei lucruri: la partener, ce CV are, apoi la mediul în care te vei mişca şi ce restricţii are mediul respectiv şi, desigur, îţi fixezi vreo trei puncte esenţiale pe care vrei să le atingi. În privinţa partenerului, ce am înregistrat până acum este că, în mod cert, avem un partener pro-business, pro-dialog. Sunt impresionat de mulţimea întâlnirilor cu mediul de afaceri, de modul direct de discutare a problemelor. Al doilea lucru este că sunt impresionat de cunoaşterea în detaliu a problemelor. Nu am avut aşa ceva... Întâmplarea face să fi fost interlocutor de vreo 20 de ani al mediului de afaceri cu administraţia. Fără discuţie, este un plus. A treia chestiune care a impresionat este că, în niciun moment, nu ni s-a spus: 'Staţi puţin că eu sunt aici de un an', ci am auzit 'Îmi asum să încep proiectul cutare'", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel