Călin Popescu Tăriceanu susține că depășirea limitei impuse de Comisia Europeană, privind deficitul bugetar, nu reprezintă un pericol. Mai mult, ALDE a cerut Guvernului un deficit de 3,6% pentru investiții care ar trebui făcute în dezvoltarea economică.
„Motivul este foarte simplu. După cum ați văzut, pe anul 2019 exercițiul bugetar se va încadra într-o limita de deficit de peste 4%. În momentul de față, la nivelul economiei mondiale și europene, se înregistrează o anumită încetinire a creșterii economice. Dacă noi în loc să alocăm bani mai mulți pentru investițiile publice, vom aloca mai puțini, atunci fenomenul acesta de încetinire a creșterii economice se va amplifică. Cu alte cuvinte, este situația unei mașini pe care ai scos-o din viteză și mai pui și frână. Și acest lucru dacă nu se înțelege este foarte grav, pentru că România are nevoie de creștere economică în continuare, o creștere economică sănătoasă, care trebuie să fie baza pe investiții, și sigur că aici sectorul public joacă un rol important, investițiile pe care le poate susține sectorul public. Acesta este motivul pentru care am făcut acest amendament, depus de colegii mei de la Camera, Varujan Vosganian și Andrei Gerea, pentru a majora deficitul care este propus sau, mă rog, prognozat să se situeze la un nivel de 3,6%", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la Digi 24, scrie Mediafax.
Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că țările occidentale s-au dezvoltat cu un deficit bugetar mare.
„Haideți să vă spun ceva. Toate țările occidentale în anii 50'-60'-70' au funcționat cu deficite bugetare foarte mari, de ce? Pentru că și-au dat seama că singură șansă a lor este să-și dezvolte infrastructură, fie că vorbim de infrastructură de transport, fie că vorbim de cea din sănătate, din învățământ, și sigur că astăzi cu toții ne uităm cu admirație și cu invidie la țările occidentale", a explicat Tăriceanu.
Bugetul pentru 2020 va fi prezentat în Parlament între 15 și 20 decembrie, a anunțat Florin Cîțu. El a spus că bugetul este construit pe un deficit de 3,5% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News