Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL), a făcut o radiografie a economiei românești, în contextul deficitului bugetar din acest moment.
"Astăzi când vorbim, deficitul bugetului consolidat al României este de 65 de miliarde de lei. Dacă nu se iau măsuri fiscal-bugetare, şi asta cât mai curând, săptămâna asta, riscăm să trecem lejer de 100 de miliarde deficitul, undeva spre 120 de miliarde de lei. Asta înseamnă chiar peste 7% din PIB. Anul trecut, am închis pe un deficit de 81 de miliarde de lei - 5,7% din PIB - şi construcţia bugetară pe 2023 şi-a asumat un deficit de 4,4%. Iată că nu ne încadrăm în ţinta de deficit de 4,4%. Riscăm să ne ducem uşor peste 7%, ceea ce ar fi catastrofal pentru România. De ce? Comisia Europeană ne-a avertizat de lucrul acesta, săptămâna trecută. La un deficit peste cel asumat de 4,4%, am pierde fondurile europene - peste 80 de miliarde de euro.
Mai mult decât atât, oricum noi de la 1 ianuarie 2024 trebuia să revenim în limitele tratatului de la Maastricht - un deficit bugetar de 3%. Dacă am închide anul fiscal 2023 cu un deficit mai mare de 5%, ar fi imposibil, cu atât mai mult într-un an electoral, să venim în 3% în 2024. Misiune aproape imposibilă, chiar şi în condiţiile unui deficit de 4,4%. O primă consecinţă negativă ar fi pierderea finanțărilor europene care ar însemna un dezastru pentru România, în condiţiile în care avem mii de șantiere deschise în toată România.
"Vorbim de 6 miliarde de euro pe care îi pierdem anul acesta - echivalentul a șase autostrăzi Comarnic-Brașov sau Pitești-Sibiu"
În septembrie, după execuţia bugetară la 6 luni, vin agenţiile de rating care ne-ar retrograda rating-ul de ţară. Asta ar avea consecinţe în ceea ce priveşte costul creditului, ne-am împrumuta mult mai scump şi mai greu. Nici astăzi nu ne împrumutăm ieftin. Anul trecut, am avut un cost cu dobânzile de 29 de miliarde de lei. Mai mare cu 11 miliarde de lei decât în 2021! Anul acesta, costul cu dobânda la împrumuturile externe ale României şi interne ar depăşi lejer 32 de miliarde de lei. Aşadar, vorbim de 6 miliarde de euro pe care îi pierdem anul acesta, doar cu costul dobânzii, fără sa plătim nimic din capital. Asta înseamnă echivalentul a șase autostrăzi Comarnic-Brașov sau Pitești-Sibiu.
Avem o sumă foarte mare în plan - de a o împrumuta şi anul acesta 160 de miliarde de lei, echivalentul a 32 de miliarde de euro, cu care să acoperim, în parte, deficitul de stat şi să refinanţăm datoria publică. Datoria publică s-a dublat, în ultimii trei ani de zile - de la 373 de miliarde de lei, la 1 ianuarie 2020, astăzi, când vorbim, am trecut de 760 de miliarde de lei. Înseamnă peste 30 de miliarde de lei doar dobânzi. Din păcate, puţini din banii aceştia s-au dus pe zona de investiții. Majoritatea au mers pe partea de consum, pe cheltuieli de personal, asistență socială şi pensii", a spus Remus Borza, la DCNews TV.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News