„Degetul Covid”, simptomul extrem de rar al COVID-19. Cum se manifestă

„Degetul Covid”, simptomul extrem de rar al COVID-19. Cum se manifestă / Foto: Pixabay
„Degetul Covid”, simptomul extrem de rar al COVID-19. Cum se manifestă / Foto: Pixabay

„Degetul Covid” este un simptom extrem de rar al coronavirusului. Află în articol cum se manifestă.

Oamenii de știință cred că pot explica de ce unele persoane care se îmbolnăvesc de Covid dezvoltă leziuni asemănătoare la degetele de la picioare și chiar de la mâini. „Degetul Covid” pare să fie un efect secundar al trecerii organismului în modul de atac pentru a lupta împotriva virusului, scrie BBC.

Constatările oamenilor de știință, publicate în British Journal of Dermatology, pot ajuta la tratamente pentru a ușura simptomele. Autorii studiului spun că au identificat cu precizie părțile sistemului imunitar care par să fie implicate în apariția acestui simptom rar care apare de obicei la copii și adolescenți.

Cum se manifestă „degetul Covid”

„Degetul Covid” se manifestă prin niște leziuni la nivelul degetelor de la picioare, sau chiar de la mâini. Pentru unele persoane este nedureros, dar erupția cutanată poate fi extrem de dureroasă și pruriginoasă, cu vezicule sensibile și umflături. Pielea afectată poate avea un aspect roșu sau violet. Unele persoane dezvoltă umflături dureroase sau zone de piele aspră. De asemenea, poate exista și puroi.

Unii pacienți au acest simptom timp de luni de zile, alții  timp de câteva săptămâni. În cele mai multe cazuri, cei care au „degetul Covid” nu vor avea niciunul dintre simptomele clasice ale coronavirusului, cum ar fi tusea persistentă, febra sau pierderea mirosului și a gustului.

Sofia, care are 13 ani și este din Scoția, le-a mărturisit jurnaliștilor de la BBC că mergea cu greu și nu mai putea să poarte pantofi atunci când a dezvoltat acest simptom la începutul acestui an. Ea a povestit că se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile atunci când făcea plimbări mai lungi.

De ce apare acest simptom

Cercetătorii susțin că două părți ale sistemului imunitar ar putea cauza acest simptom. Ambele implică mecanisme pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Una dintre ele este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar coronavirusul, virusul care invadează organismul pacientului. Unii dintre pacienți scapă de acest simptom în timp, dar alții au nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel