O delegaţie condusă de preşedintele Comisiei pentru politică externă din Adunarea Naţională a Republicii Socialiste Vietnam, Nguyen Van Giau, alături de ambasadorul acestei ţări în România, Dang Tran Phong, s-a întâlnit vineri cu autorităţi tulcene, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean (CJ).
'Relaţia de prietenie cu provincia Ben Tre care s-a parafat în anul 2014 este bazată pe prietenia istorică pe care România o are cu Vietnam. În vizita pe care delegaţia tulceană a făcut-o în Vietnam, am trăit regretul că România nu a procedat mai repede la reluarea relaţiilor economice cu o ţară prietenă, cu care la un moment dat a avut acelaşi drum. Am regăsit acolo comunitatea foştilor studenţi din România care şi-au exprimat regretul că cele două ţări nu au continuat relaţiile de prietenie şi schimburi economice pe care, cu 29 de ani înainte, noi le aveam la un nivel foarte înalt', a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu, potrivit sursei citate. Conducerea CJ a mai spus că a insistat pe lângă premierii României pentru reluarea 'într-un ritm foarte rapid' a relaţiilor româno-vietnameze, cu atât mai mult cu cât Vietnam are o dezvoltare 'rapidă, sănătoasă şi de mare viitor'.
'Prin acordul de cooperare pe care judeţul nostru l-a încheiat cu regiunea Ben Tre s-a promovat această iniţiativă prin care se doreşte dezvoltarea unui program pilot pentru protejarea biodiversităţii şi a unui centru de informare turistică în zona Deltei Mekong. Colegii mei de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi de la Institutul de Cercetări vă vor spune ce demersuri mai sunt necesare pentru ca acest proiect dorit de partea vietnameză să prindă viaţă şi ne referim la lobby-ul pe care trebuie să-l facem pe lângă Uniunea Europeană pentru alocare de fonduri în implementarea acestui proiect', a declarat preşedintele CJ.
Potrivit comunicatului, în urma discuţiilor dintre cele două părţi a reieşit faptul că, dincolo de protocolul politic dintre Tulcea şi Ben Tre, este necesar un protocol al Institutului Naţional Delta Dunării şi Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării cu entităţi similare din subordinea provinciei Ben Tre pentru asigurarea bazei legale la nivel de execuţie şi, în acest sens, efectuarea unei vizite la Tulcea a unei delegaţii de experţi vietnamezi în domeniu. 'Nu în ultimul rând, s-a subliniat necesitatea identificării unor soluţii de finanţare a studiului de fezabilitate pentru implementarea acestui proiect, eventual de la bugetul naţional al Vietnamului sau, după cum au subliniat oaspeţii, chiar de la poporul vietnamez.
De asemenea, conducerea CJ va analiza posibilitatea acordării unui sprijin în acest sens, în baza acordului de cooperare', se mai menţionează în sursa amintită. Judeţul Tulcea şi Provincia Ben Tre se află în relaţii de prietenie şi cooperare începând din anul 2014. Dat fiind specificul zonei de deltă a Dunării şi, respectiv, a fluviului Mekong ce caracterizează cele două zone, la începutul anului 2014 s-a conturat oportunitatea unei cooperări reciproc avantajoase între Tulcea şi Ben Tre. Astfel, pe 16 octombrie 2014, la Milano, Italia, sub auspiciile ASEM a fost semnată Înţelegerea de cooperare între Provincia Ben Tre şi Judeţul Tulcea, prin care cele două părţi au convenit să coopereze, potrivit nivelului lor actual de dezvoltare, în următoarele domenii: administraţie publică locală, mediu, sănătate, cultură, educaţie, sport, turism şi alte domenii de interes general. În cadrul ultimei întâlniri, cele două părţi au subliniat faptul că relaţia de cooperare Tulcea - Ben Tre este cea mai activă dintre parteneriatele încheiate la nivel local între cele două ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News