Delicatese culinare din sânge de animale

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Zeci de culturi consumă sânge în moduri inimaginabile. Fie că este amestecat în băuturi, fie că este copt în pâini, arome pentru deserturi sau chiar transformat în batoane proteice, sângele este peste tot în mâncarea oamenilor. 

Alegeri prezidentiale 2024

Iată câteva dintre cele mai bune și mai bizare delicatese făcute din sânge, pe care publicația Listverse le menționează.

Lapte de sânge, Kenya

Maasai sunt un popor tribal originar din Kenya și Tanzania. O practică care încă atrage atenția Maasai este obiceiul lor de a bea sânge. Existența Maasai depinde în mare măsură de vitele lor. Aproape întreaga dietă a tribului provine de la animale: nu doar lapte și carne de vită, ci și sânge. Maasai au învățat să taie jugularele vitelor lor în modul corect pentru a le scurge sângele fără a le ucide. Ei consumă sângele crud, îl gătesc în jeleu și chiar îl amestecă cu lapte într-un fel de milkshake savuros.

Czernina, Polonia

Czernina/czarnina este o supă poloneză pe baza cărnii de rață. Se deosebește de tocănițele de carne clasice întocmai prin folosirea unui bulion dulce, acru și acidulat, făcut din sânge de rață.

Bulionul capătă o calitate unică prin amestecarea sângelui cu oțet și îndulcitori precum mierea și siropul de fructe. Oamenii înlocuiesc uneori rața cu pui, porc sau chiar iepure, dar sângele acestuia definește tocana indiferent de carne.

Sanguinaccio Dolce, Italia

Sanguinaccio Dolce este un preparat italian al cărui nume înseamnă budincă de sânge dulce. Ingredientele sale principale sunt ceea ce v-ați aștepta de la o rețetă de budincă⁠—lapte, ciocolată, zahăr și, eventual, făină, vanilie, scorțișoară și/sau stafide. Sângele de porc este cel care îl face să iasă în evidență pe Sanguinaccio Dolce.

Blood Tofu, China

Există aproximativ o jumătate de duzină de produse alimentare diferite în China cu nume diferite, care toate înseamnă același lucru. Spune-i cum vrei -tofu negru, tofu cu sânge, cheag cu sânge, printre alte nume. Tofu cu sânge este obținut prin coagularea sângelui de porc într-un bloc gros cu o consistență asemănătoare tofu-ului.

Tofu închis la culoare reprezintă o problemă potențială pentru călătorii din regiune, în special vegetarienii și veganii. Oamenii comandă în mod tradițional tofu ca înlocuitor vegetarian al cărnii și, evident, tofu cu sânge este departe de a fi vegetarian. La fel ca tofu, tofu cu sânge este folosit în diverse feluri de mâncare, de la orez la tăiței la supe.


Blodplättar, Suedia

Blodplättar este o masă interesantă în sine, deoarece este făcută ca o clătită normală, dar cu adaos de sânge bătut. Dar blodplättar este și interesant pentru că este vârful unui aisberg culinar.

În timp ce bldplättar este un preparat suedez, puteți găsi rețete aproape identice în toată Europa. În Spania, ei îl cunosc ca filloas de sangre sau clătite de sânge. În Finlanda, este veriohukainen. În Estonia, se numește verikäkk. Și bldplättar este departe de a fi singur în bucătăria suedeză. Suedezii fac și consumă și supă de sânge, budincă de sânge, găluște de cartofi cu sânge și pâine cu sânge.


Înghețată cu sânge de porc, SUA

Din ce în ce mai mult în ultimul deceniu, fabricile de frig din Statele Unite au început să experimenteze utilizarea sângelui de porc în înghețată. Unul dintre creatorii anteriori ai rețetei a fost bucătarul Garret Fleming, al cărui scop a fost să combine înghețata modernă cu budinca de sânge italiană (Sanguinaccio Dolce). Rezultatul este o cremă bogată, groasă, cu un gust mineral mai mare decât de obicei (din cauza sângelui).

Înghețata cu sânge de porc a câștigat popularitate și din alte două motive. În primul rând, deoarece lichidul este amestecat ca înlocuitor pentru gălbenușurile de ou, care în mod normal îngroașă crema într-o cremă, face din înghețata cu sânge de porc o opțiune adaptabilă pentru cei cu alergii la ouă. Pentru celălalt, doar gândul la înghețată cu sânge a făcut ca acest tratament să fie o ofertă de sezon populară în săptămânile premergătoare Halloween-ului. Puteți găsi magazine de înghețată care îl oferă sub nume precum ”Budinca de sânge a lui Dracula”.

Hematogen, Rusia

Deși a fost inventat de elvețieni în 1890, am asociat de mult Hematogen cu Rusia. Țara și-a produs propriul Hematogen din anii 1920, l-a folosit ca rație pentru soldații săi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și chiar îl vinde până astăzi în farmacii ca supliment nutritiv pentru copii. Deci, ce este hematogenul? Este un baton nutritiv dulce, cu ciocolată, ca un PowerBar. În loc de proteine ​​din zer, totuși, este făcută din sânge de vacă. Probabil ai putea ghici că este un aliment pe bază de sânge doar privind numele.

Hematogenul este vândut în magazine și comercializat atât ca o gustare dulce, dar sănătoasă, cât și ca supliment medicinal. Se spune că conținutul său ridicat de fier ajută la prevenirea anemiei și la susținerea numărului de sânge la femeile însărcinate și care alăptează. Înainte de prăbușirea URSS, magazinele vindeau barurile aproape peste tot în Rusia și națiunile sale afiliate. De atunci, deficitul de ”albumen alimentar negru”, adică sânge de vacă, a făcut ca batoanele să fie mai puțin omniprezente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel