Delta Dunării ar putea absorbi invesdtiții de 300 de milioane de euro.
Un buget de peste 300 de milioane de euro este disponibil pentru finanţarea investiţiilor în exploataţiile agricole şi a investiţiilor neagricole din teritoriul ITI Delta Dunării, cererile de finanţare urmând să fie depuse începând din data de 3 septembrie, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Noile sesiuni de primire a proiectelor de investiţii sunt finanţate prin intermediul a trei submăsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) atât pentru teritoriul naţional, cât şi pentru zona ITI Delta - Dunării (ITI-DD), se arată într-un comunicat de presă al AFIR.
Potrivit sursei citate, fondurile totale nerambursabile, disponibile solicitanţilor care doresc să obţină finanţare europeană, însumează 307,3 milioane de euro, din care 4,3 milioane de euro sunt alocate investiţiilor din zona ITI Delta - Dunării.
Cereri de finanțare între 3 septembrie și 31 decembrie
Astfel, în intervalul 3 septembrie 2018, ora 9:00 - 31 decembrie 2018, ora 16:00, AFIR va primi cereri de finanţare pentru submăsura (sM) 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole' (componenta zootehnică pentru întreg teritoriul naţional), sM 6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale' doar pentru zona ITI - DD şi sM 6.4 "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole' doar pentru ITI - DD.
De asemenea, în cazul submăsurii 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole' (pentru întreg teritoriul naţional), componentele sector vegetal, ferma de familie şi fermă mică, sesiunea va începe tot în data de 3 septembrie 2018, ora 09:00, termenul limită de depunere fiind, însă, de 31 martie 2019, ora 16:00. În cadrul acestei sesiuni de depunere aferentă submăsurii 4.1 sunt eligibile şi investiţiile propuse de solicitanţii care au sediul social sau amplasarea investiţiilor în teritoriul ITI Delta Dunării, cu condiţia respectării Strategiei ITI. Conform Ghidului solicitantului, Cererile de finanţare vor viza obligatoriu investiţii cu construcţii şi montaj doar în cazul sectoarelor vegetal şi zootehnic, cu excepţia fermelor de familie şi fermelor mici unde nu există această obligativitate.
AFIR precizează că depunerea proiectelor se realizează online pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru toate submăsurile care se vor lansa. Totodată, toţi cei interesaţi să dezvolte investiţii în domeniul agricol şi în cel non-agricol, pot consulta Ghidul solicitantului pentru submăsurile amintite pe site-ul AFIR, la secţiunea "Investiţii PNDR'.
Cum se împart banii
Alocarea financiară stabilită pentru sM 4.1, disponibilă în sesiunea 2018, este de 303 milioane de euro, împărţită astfel: sectorul vegetal are alocate 53 milioane de euro, cel zootehnic are 111 milioane de euro, zona montană dispune de 80 milioane de euro (vegetal şi zootehnic), iar fermele de familie si fermele mici de 59 milioane de euro. Pentru această submăsură, pragul minim de selecţie al proiectelor este de 25 puncte.
În acelaşi timp, alocarea bugetară disponibilă pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în mediul rural, finanţate prin sM 6.2 ITI - DD este 1,4 milioane de euro în sesiunea din acest an, iar pragul minim de selecţie al proiectelor depuse prin sM 6.2 ITI - DD este de 15 puncte.
Nu în ultimul rând, în cazul investiţiilor finanţate prin sM 6.4 ITI -DD, alocarea bugetară aferentă este de 2,9 milioane de euro, pragul minim sub care proiectele depuse pe sM 6.4 ITI-DD nu pot fi selectate fiind de 15 puncte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News