Se fac demersuri pentru mărirea perioadei de trafic pe Transfăgărăşan de-a lungul întregului an calendaristic, în funcție de condițiile meteo. În prezent, drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an,vdin cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren.
Mariana Ioniță, director general al CNAIR S.A., a anunțat în cadrul unei întâlniri cu operatorii turistici din zona Transfăgărășanului, organizată la inițiativa deputatului Ionuț Moșteanu, că se ia în calcul organizarea unui grup de lucru care să găsească soluții pentru asigurarea traficului pe DN 7C, în condiții de siguranță.
Reprezentanții DRDP București și Brașov, în a căror administrare se afla DN 7C, prezenți la întâlnire, și-au arătat deschiderea pentru găsirea unei soluții optime pentru toate părțile implicate.
”Mă bucur că ne-am întâlnit în această formulă. Vreau să reiterez interesul CNAIR pentru dezvoltarea comunităților din zona Transfăgărășanului. Ne propunem să venim în întâmpinarea mediului de afaceri cu o infrastructură calitativă. În acest sens, am decis să inițiem un amplu program de întreținere pe Transfăgărășan, și, în paralel, expertize tehnice în baza cărora să se poată decide reparațiile capitale în zonă. Important e că începem anul acesta și asigurăm partea de întreținere.
Astăzi am discutat posibilitatea elaborării unor amendamente la Normativul privind circulația rutierǎ pe drumurile montane, Drumul Național – DN7C „Transfăgărăşan”, în sensul măririi perioadei de trafic de-a lungul întregului an calendaristic, în funcție de condițiile meteo. Pentru aceste amendamente se așteaptă atât propunerea domnilor deputați, cât și a operatorilor economici.
Vrem să ajutăm mediul de afaceri menținând, bineînțeles, siguranța participanților la trafic”, a explicat Mariana Ioniță, director general CNAIR.
”Transfăgărășanul este un simbol al României și, totodată, un obiectiv turistic pentru străini. Sunt perioade când drumul este închis în mod obiectiv, însă sunt perioade când a fost închis fără a se lua în considerare vremea. Vrem ca drumul să fie deschis atât cât permite vremea. Transfăgărășanul este vital pentru români și reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri din țară” a precizat Dan Grecu, unul dintre operaturii turistici din zonă.
”Am participat la toată existența Transfăgărășanului încă de la proiectare. Am 45 de ierni ca experiență în această zonă și consider că una dintre soluții, așa cum s-a aplicat și în alte state cu condiții geografice similare, e de a organiza grupuri mixte de monitorizare a zonei pentru a decide când efectiv să se închidă/deschidă Transfăgărășanul”, a subliniat Adrian Dăscălescu, Salvamont Curtea de Argeș .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News