Sunt tare curios daca, in al doisprezecelea ceas, Traian Basescu va avea o tresarire de onoare. Daca va da curs propriilor angajamente. Facute doar cu cateva zile in urma. Cand, pe de o parte, a afirmat ca nu va accepta sa castige la masa verde. Iar, pe de alta parte, ca, daca nu obtine jumatate plus unu din voturile exprimate in favoarea sa, considera ca a pierdut. Dar daca Traian Basescu nu are onoare? Atunci poate ca ii vor cere altii sa aiba. Protectorii sai de pana mai ieri. Sau poate va prevala interesul.
Este adevarat. In doua randuri, in urma doar cu cateva zile, Traian Basescu a facut afirmatii transante. In sensul ca nu va reveni la Cotroceni daca, pentru demitere, se pronunta mai multi decat pentru ridicarea suspendarii. Si la fel de adevarat este ca intreaga sa conduita de acum contrazice acest angajament solemn facut in fata natiunii romane. A unei natiuni pe care a chinuit-o. Daca Traian Basescu demisioneaza, intreaga situatie politica din Romania se detensioneaza. Cancelariile europene, celelalte cancelarii din lume, inclusiv din Statele Unite, sunt, in acest moment, informate mult mai corect decat au fost in trecutul apropiat asupra evolutiilor de la Bucuresti. Planeta a inteles ca Guvernul si Parlamentul Romaniei s-au conformat ad litteram unei solicitari excentrice. Si, pana la urma, singulare in UE. Aceea de a declara un referendum valid doar in conditiile unui prag de 50 la suta prezenta la vot. Planeta a mai inregistrat si un fapt absolut revoltator. Si anume ca Presedintele Traian Basescu a ales sa boicoteze referendumul. Si ca facut presiuni coordonate asupra cetatenilor sa nu se prezinte la urne. In fine, si angajamentul sau de onoare a fost receptionat. Ce au mai putut observa cancelariile europene, dincolo de vicierea referendumului si de angajamentul onorat de catre USL si neonorat de catre Basescu? Ca un numar urias de cetateni s-au prezentat la urne. 8.500.000. Iar, dintre acestia, 7.500.000 i-au spus suspendatului sa plece. Si, nu mai putin, toata lumea a putut constata ca cifrele de pe listele electorale sunt ireale. Ca, in realitate, cetateni votanti sunt mult mai putini. Ca atare, in termeni reali, a fost intrunit si cvorumul.
De altfel, treptat, asemenea realitati au inceput sa fie consemnate de presa de pretutindeni. Se stie insa mai putin ca avem o Curte Constitutionala care, sacralizata sau demonizata, este alcatuita in baza unui algoritm politic.
Citește mai mult pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News