Demisia lui Orban, egală cu demisia Guvernului. Adrian Năstase, întrebare CHEIE. Ce spune Constituţia

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Adrian Năstase, fost premier al României, a pus o întrebare cheie după demisia lui Ludovic Orban şi a îndemnat la consultarea Constituţiei. 

"Pun o întrebare care nu am auzit să fi fost pusă după demisia lui Ludovic Orban. Demisia premierului nu atrage şi demisia Guvernului? Să citim Constituţia. La articolul 110, avem textul alineatului 2.

Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate, sau în una din situaţiile de la articolul 106. Care spune aşa: Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

E o chestiune pe care o vom discuta, pentru că în momentul în care premierul demisionează, el dă demisia Guvernului. Aşa s-a întâmplat în toată istoria.", a declarat Adrian Năstase la Antena 3. 

La articolul 107 din Constituţie, este menţionat că "Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern. Prevederile alineatului (3) (n.r. anterior) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.". 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel