Demisia președintelui CCR, Valer Dorneanu, cerută de USR

USR solicită demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, pe motiv că acesta ar încerca transformarea instituţiei în "jucător politic şi supra-instanţă de judecată". 

Alegeri prezidentiale 2024

"Partidul Uniunea Salvaţi România solicită demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, pentru încercarea de transformare a CCR din gardianul respectării Constituţiei în jucător politic şi supra-instanţă de judecată, precum şi pentru încălcarea obligaţiilor sale de imparţialitate în exercitarea funcţiei, ca urmare a întâlnirii cu Cris Terhes, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Coaliţia Românilor din SUA, a cărui singură agendă este oprirea luptei anticorupţie. Curtea Constituţională nu are atribuţii de formulare sau modificare a politicilor publice, astfel încât această întâlnire şi consultare excede cadrului legitim de funcţionare a CCR", precizează un comunicat al formaţiunii.

Ultima decizie pregătește terenul

USR consideră că ultima decizie a judecătorilor constituţionali, nr. 377/2017, "pregăteşte terenul pentru o schimbare majoră de paradigmă în funcţionarea statului de drept din România, prin încălcarea flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat".

În textul deciziei, CCR semnalează lipsa unui cadru legislativ ce ar permite un control de constituţionalitate asupra hotărârilor judecătoreşti, subliniază USR. 

"Judecătorii constituţionali sugerează Parlamentului să îi dea puterea să verifice hotărârile instanţelor şi astfel să se înscăuneze deasupra puterii judecătoreşti. Constituţia nu prevede un eventual efect al "neconstituţionalitaţii unei hotărâri judecătoreşti", ci numai a unei legi sau ordonanţe. Considerăm că este imposibilă introducerea unei verificări a hotărârilor instanţelor de judecată de către CCR prin modificarea Legii 47/1992, singura variantă constituţională fiind însăşi modificarea Constituţiei", menţionează sursa citată. 

În opinia USR, Curtea Constituţională nu face parte din niciuna dintre puterile statului, fiind o instituţie tehnico-politică ce are ca scop principal să verifice conformitatea textelor de lege cu Constituţia. 

"Acest control nu poate să se extindă la verificarea sentinţelor instanţelor judecătoreşti, recenta decizie nr. 377/2017 fiind o încălcare a atribuţiilor puterii judecătoreşti. Luând în considerare precedentul creat în cazul abuzului în serviciu, ne aşteptăm ca, după decizia nr. 377/2017, să reiasă că Parlamentul este obligat să legifereze verificarea sentinţelor judecătoreşti de către CCR", se subliniază în comunicat. 

Au mai încălcat principiul separării puterulor în stat

USR apreciază că judecătorii constituţionali au mai încălcat recent principiul separării puterilor în stat prin obligarea Parlamentului de a stabili un prag la abuzul în serviciu, deşi CCR nu are competenţe de a impune legiuitorului, în sensul de a stabili ce şi cum să legifereze. 

"Astfel, printr-o decizie proprie, judecătorii constituţionali au stabilit că, nu doar partea de hotărâre din deciziile sale are putere obligatorie, ci şi considerentele expuse în motivări. Pe scurt, judecătorii constituţionali şi-au extins puterea, impunând transformarea raţionamentelor în lege, deşi unele dintre ele contravin chiar deciziilor în sine, cum s-a întâmplat în cazul abuzului în serviciu", adaugă sursa citată. 

USR menţionează că judecătorii constituţionali au adoptat şi o normă internă prin care preşedintele CCR are dreptul să cenzureze opiniile separate şi concurente ale altor colegi, astfel încât criticile venite din interior să nu mai fie aduse la cunoştinţa opiniei publice. 

"USR consideră că suntem în faţa unei instituţii care iese, accelerat, din cadrul constituţional. USR va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la activitatea judecătorilor constituţionali şi pentru a se asigura că democraţia şi statul de drept din România sunt şi vor fi respectate", menţionează comunicatul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel