Humza Yousaf a demisionat din funcția de premier al Scoției, dar și din Partidul Național Scoțian. Cât timp are parlamentul pentru găsirea unui nou premier.
Humza Yousaf, liderul Scoției, a demisionat luni, iar această decizie a deschis ușa pentru Partidul Laburist, formațiune care se află în Opoziție în Marea Britanie, oferindu-i acestuia șansa să recâștige teren în fostele sale teritorii scoțiene în cadrul alegerilor naționale care vor avea loc în acest an, relatează Reuters.
De asemenea, Yousaf demisionează și din funcția de șef al Partidului Național Scoțian pro-independență, după o săptămână de haos declanșat de renunțarea de către acesta la un acord de coaliție cu Partidul Verde.
Yousaf nu a reușit apoi să obțină suficient sprijin pentru a supraviețui unui vot de neîncredere, așteptat în cursul acestei săptămâni.
”Am ajuns la concluzia că repararea relației noastre dincolo de diviziunea politică se poate face doar cu altcineva la cârmă”, a declarat Yousaf, demisionând la puțin peste un an de când a înlocuit-o pe Nicola Sturgeon în funcția de prim-ministru și lider al SNP.
Humza Yousaf a afirmat că va continua până va fi ales un succesor în cadrul unui concurs pentru ocuparea funcției de lider al SNP.
Totodată, partidul își pierde și sprijinul popular pe care l-a avut timp de 17 ani cât s-a aflat la conducerea guvernului scoțian, iar acest lucru vine în urma unui scandal de finanțare, respectiv a demisiei lui Sturgeon, de anul trecut.
Potrivit sondajelor de opinie realizate de YouGov, Partidul Laburist a depășit SNP în intenția de vot pentru alegerile de la Westminster, pentru prima dată în ultimii 10 ani, ceea ce ridică perspectiva unei inversări a valului care a dus majoritatea mandatelor scoțiene în parlamentul britanic către SNP la alegerile recente.
În plus, revenirea laburiștilor în Scoția se adaugă la provocarea cu care se confruntă conservatorii din formațiunea premierului britanic, Rishi Sunak, care se aflp mult în urma laburiștilor în sondajele de opinie din Regatul Unit.
Humza Yousaf, care este primul șef de guvern musulman din Europa Occidentală, a pus capăt, într-un mod brusc, unui acord de împărțire a puterii între SNP și Partidul Verde după o dispută privind obiectivele în materie de schimbări climatice.
În plus, pe lângă discuțiile cu Partidul Verde, Yousaf a avut discuții contradictorii și în cadrul partidului, cu privire la lat de progresist ar trebui să fie discursul său, în încercarea de a-i atrage din nou pe alegători.
Astfel, prins între bilanțul guvernului de coaliție și cererile unor naționaliști de a renunța la reformele privind recunoașterea sexelor și de a se concentra din nou asupra economie, Yousaf nu a reușit să găsească o cale de mijloc.
Yousaf a declarat că a ”subestimat nivelul de suferință” pe care l-a provocat Verzilor prin încheierea alianței lor, dar că ”nu este dispus să-mi schimb valorile și principiile” pentru a păstra puterea, într-o aparentă ironie la adresa partidului rival al SNP, Partidul Alba, pro-independență.
Ash Regan, deputatul Alba, ceruse anul trecut o reevaluare a politicilor guvernului scoțian cu privire la autoidentificarea de gem în schimbul susținerii lui Yousaf într-un vot de încredere.
Potrivit sursei menționate, Parlamentul Scoției are la dispoziție patru săptămâni pentru a alege noul prim-ministru. În cazul în care noul lider al SNP nu va reuși să obțină sprijin parlamentar, vor fi organizate alegeri în Scoția.
Laburiștii scoțieni au declarat că SNP ar trebui să convoace alegeri, mai degrabă decât să numească un nou prim-ministru fără a avea un cuvânt de spus din partea publicului larg. Dar cei din Partidul Verzilor au declarat că se vor opune eforturilor de a declanșa alegeri anticipate.
În plus, fostul lider al SNP, John Swinney, a declarat că ia în considerare posibilitatea de a candida la șefia SNP, iar fosta rivală a lui Yousaf la conducere, Kate Forbes, este văzută, de asemenea, ca un posibil succesor.
Citește și: Scoția a rămas fără premier: Humza Yousaf a demisionat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu