Demisia – ultima armă a lui Traian Băsescu

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Luni, președintele Traian Băsescu și-a promulgat legea prin care nu poate fi demis decât dacă împotriva sa votează nouă milioane de români. În 2009, el a primit al doilea mandat prezidențial cu doar 5, 1 milioane voturi. Legea este cu atât mai discutabilă cu cât tot președintele a promulgat legea alegerilor primarilor dintr-un singur tur de scrutin, indiferent de prezenta la vot.

Dacă la sfârșitul acestei luni, USL va avea majoritatea parlamentară și va trimite acasă Guvernul Ungureanu, prima lege modificată va fi cea promulgată acum de președinte. În spatele ușilor închise, toată lumea știe că președintele va fi suspendat și probabil demis la votul popular. Inclusiv președintele Băsescu știe acest lucru.

În opinia mea, Traian Băsescu nu va accepta să fie demis de publicul în rândul căruia are acum o popularitate de până în zece la sută. Ca urmare, el va demisiona imediat după suspendare și va încerca să facă din acest lucru o armă electorală.

Dacă președintele va fi suspendat după alegerile din noiembrie, cu siguranță candidat și președinte al României va fi dl Crin Antonescu. Dacă președintele ar alege să demisioneze înaintea legislativelor – eventual sub pretextul că nu s-a modificat Constituția, că nu s-a redus numărul de parlamentari sau numărul de Camere în Parlament – atunci gestul său ar putea influența de o manieră semnificativă viitoarele alegeri. Astfel, USL s-a creat în primul rând împotriva lui Traian Băsescu. Disparția lui politică ar umfla pânzele partidelor componente. Alegerile parlamentare și prezidențiale ținute simultan ar incita atât PSD cât și PNL să-și pună candidații nu numai în colegii, ci și pentru Cotroceni. PDL, eventual sub conducerea lui Blaga ar putea obține un procent de 15-20 la sută, superior situației de acum, când tot mai multă lume se întreabă dacă partidul portocaliu va prinde pragul de cinci la sută.

Câtă vreme USL este un bloc unitar, actualul președinte al României și partidul său nu au loc de negocieri. Dacă USL s-ar descompune în părțile componente prin demisia lui Băsescu, partidul său, astăzi atât de hulit, va fi curtat intens pentru formarea unei noi majorități parlamentare.

Cred că ideea demisiei a încolțit în mintea președintelui. În ieșirile sale publice de la începutul anului el respingea categoric acest lucru. Prin scrisoarea adresată participanților la Congresul USL, președintele Băsescu a dat clar de înțeles că analizează o demisie din care ar putea câștiga ceva. Probalil singura prin care actualul președinte ar mai avea o șansă de a-și perpetua un nivel acceptabil de putere.

La Congres, liderii USL par să fi înțeles primejdia: Spargerea Uniunii în orice situație. Până la urmă, USL nu se luptă cu un Partid aflat la putere, ci cu un om care a concentrat în mâinile lui chiar Statul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel