Demisie de la vârful companiei ruse Lukoil.
Leonid Fedun părăsește postul de vicepreședinte pentru dezvoltare strategică al LUKOIL pe 27 iunie, „din cauza împlinirii vârstei de pensionare și a circumstanțelor familiale”, a anunțat compania rusă, scrie Interfax.
Președintele LUKOIL, Vadim Vorobyov, prin intermediul serviciului de presă, l-a numit pe Fedun o persoană cheie în istoria companiei și dezvoltarea acesteia.
"El a prevăzut multe evenimente importante din industrie, care s-au reflectat în documentele strategice. În numele întregii noastre echipe, vreau să-i mulțumesc lui Leonid Arnoldovich pentru mulți ani de muncă comună și, de asemenea, îi doresc mult succes.", a declarat Vadim Vorobyov.
Fedun a împlinit 66 de ani în aprilie. El a participat la crearea LUKOIL din 1991, iar din martie 1994 este vicepreședintele companiei. Recent, a fost responsabil de probleme legate de agenda climatică a companiei ruse. Potrivit prospectului de euroobligațiuni, din 30 septembrie 2021, Fedun a deținut direct sau indirect sau a fost beneficiarul (inclusiv prin trusturi familiale și fonduri mutuale) a 9,32% din capitalul social al Lukoil. Fostul manager de vârf s-a alăturat noului consiliu de administrație al companiei, ales în ședința anuală din 21 iunie.
Din 2004, este unul dintre acționarii clubului de fotbal Spartak.
În aprilie, Vagit Alekperov, care a căzut sub sancțiunile Marii Britanii și Australiei, a decis să părăsească funcția de președinte al Lukoil, pe care o ocupa din 1993. În locul lui, Vorobyov a fost aprobat pentru această funcție la sfârșitul lunii mai.
Lukoil este o companie petrolieră din Rusia cu peste 150,000 de angajați. LukOil este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, asigurând circa 20% din producția de țiței rusească (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezintă aproximativ 2% din producția totală mondială. Rețeaua de stații pentru vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere include 4.076 stații în Rusia și în alte țări, dintre care 1.691 stații în Rusia și 2.385 stații în Europa și SUA, scrie Wikipedia. Cel mai mare acționar străin al companiei este grupul energetic american ConocoPhillips, care a cumpărat 7,6% din companie în septembrie 2004.
Inventatorul Iuliean Horneţ avertizează că omenirea nu ar putea produce suficientă energie pentru a alimenta maşinile electrice, dacă numărul acestora continuă să crească. El a explicat şi de ce a crescut preţul carburanţilor.
"Să mergem pe preţul benzinei şi motorinei acum. Ţine tot de crize cumva", a pornit Răzvan Dumitrescu.
"Ne bagă în crize, sigur că da. Nu există criza petrolului", a replicat Iuliean Horneţ.
"Ei fac bani mulţi acum"
"Păi nu, că am văzut că barilul de petrol e undeva sub 123 de dolari. Era 117 sau 118 dolari. Când era 123 de dolari, aveam 7 lei benzina. Acum, când e 117-118, avem 9 lei. Ce legătură e cu bursa?", a mai întrebat moderatorul.
"Cum spuneam, nu există criza petrolului. Criza gazului e doar în Europa. Este, din nou, forţată, bine reglementată de băieţii deştepţi piaţa, care acum fac bani mulţi, chiar fac bani mulţi", a mai spus şi inginerul Horneţ. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News