Demisie Theresa May. Corlăţean: Un gest necesar; ea a pierdut în primul rând bătălia în propriul partid

Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Demisia anunţată de premierul britanic Theresa May este un gest necesar, pentru că ea a pierdut în primul rând bătălia în propriul partid, precum şi sprijinul unor parlamentari şi miniştri importanţi, a declarat vineri, pentru AGERPRES, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, senator PSD.

'Demisia anunţată de premierul britanic este un gest aşteptat, predictibil şi necesar. Demisia efectivă va interveni în iunie, însă anunţul s-a făcut nu întâmplător înainte de ziua de 26 mai, înainte de alegerile europene la care Marea Britanie va participa, chiar dacă prezenţa europarlamentarilor va fi probabil de scurtă durată în PE, pentru a da cât de cât şanse Partidului Conservator, care este într-o situaţie foarte proastă în clipa de faţă.

Şi e foarte interesant cum doi lideri de vârf ai Partidului Conservator - David Cameron anterior şi Theresa May în clipa de faţă - au reuşit să omoare acest partid care are o lungă tradiţie în Marea Britanie şi, în acelaşi timp, să dea oxigen unor lideri politici populişti, chiar xenofobi, aşa cum este Nigel Farage, şi celor care în clipa de faţă constituie acest nou partid Brexit care va câştiga cel mai probabil alegerile din Marea Britanie pe fondul unei proaste gestiuni politice realizate de către guvernul conservator. Era un gest predictibil pentru că Theresa May a pierdut în primul rând bătălia în propriul partid, a pierdut sprijinul unor parlamentari cu greutate din Partidul Conservator, al unor miniştri cu greutate, dar a pierdut şi voturi esenţiale în Parlamentul britanic prin care se solicita aprobarea Acordului de Brexit', a argumentat parlamentarul social-democrat.

Potrivit acestuia, rămâne de văzut dacă totuşi direcţia nu va fi spre alegeri anticipate, care să dea o structură de putere cu o legitimitate clară prin vot, moment în care până la urmă pot apărea şi surprize legate de rediscutarea soluţiei ieşirii Marii Britanii din UE sau, de ce nu, pentru un nou referendum.

'Dar asta numai dacă vor avea loc alegeri anticipate', a completat Titus Corlăţean. Vineri, şefa executivului britanic Theresa May a anunţat că va demisiona în data de 7 iunie, cedând astfel apelurilor venite din partea formaţiunii sale politice, Partidul Conservator, de a face loc unui nou lider care să încerce să depăşească impasul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează Reuters. Îmi este clar acum că este în interesul ţării ca un nou prim-ministru să conducă acest efort (al Brexitului - n.r.). Aşa că anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator (...), vineri, 7 iunie, a precizat May.

Vezi și Demisia Theresei May nu rezolvă criza din Marea Britanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel