Demisii medici. Cauze, nevoi, dureri. Dr. Eșanu, șeful Sindicatului medicilor: Un strigăt de disperare. Suntem oameni!

Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, a declarat că nu personalul medical este de vină că alege să-și dea demisia, ci lipsurile grave care se resimt acum în unitățile medicale în care sunt tratați pacienții cu COVID-19.

Medicul chirurg Victor Eșanu a explicat miercuri de ce medici, asistente și infirmiere își dau demisia din diverse spitale din țară,precizînd că în unelelocuri atmosfera de lucru nu este una bună, dar, mai ales, că lipsesc echipamentele de protecție:

Promisiuni și amenințări

”Știrea conform căreia salariații vor sau și-au dat demisia trebuie completată cu știrea că salariații, înainte de a-și da demisia din instituțiile în care lucrează, au solicitat încontinuu echipament și testare, că au fost amenințați că trebuie să meargă în fața virusului, chiar dacă nu au protecție. Dau ca exemplu directorul Direcției Sanitare Arad care zbiera la angajați. Salariații sunt puși între ciocan și nicovală. Vor să-și facă datoria, dar așa cum tot spun de trei săptămâni suntem trimiși în linia întâi cu mâinile goale. Orice ar spune primarii, șefii de secții, președinții consiliilor județene, ceea ce s-a întâmplat la Suceava se poate întâmpla oriunde în țară. Am mai spus când încă nu exista cazul Suceava, că nu există echipamente, ci doar promisiuni și amenințări. În aceste condiții, oamenii care au părinți, care au copii, care au comorbidități, pentru că salariații sunt și oameni, culmea!, cedează nervos. Ei sunt amenințați și trimiși în linia întâi, acolo unde sunt de o săptămână, cel puțin. În loc de asta trebuie să se ia măsuri, urgent, să fie aduse aceste echipamente, peste tot unde există unități de Primiri Urgențe, nu doar la infecțioase”, a relatat medicul Eșanu.

Avertisment: Abia a început epidemia

”Peste tot trebuie testat personalul sanitar care a fost în contact cu pacienții confirmați. Nici până la ora actuală, personalul nu este testat peste tot, iar atunci când se apeleză cu solicitări suntem doar amenințați. Mă refer la ordine scrise, pe care le-am și publicat în presă, cum ar fi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, unde scrie clar că nimeni nu are voie să vorbească cu presa despre ce se întâmplă în instituție, pentru că poate fi trimis inclusiv la pușcărie. Managerul de la Suceava a emis și el un ordin ca toată lumea să tacă din gură, să nu vorbească cu nimeni. Atunci când vorbesc salariații că nu au echipamente, presa invită imediat un manager sau un șef de secție care spune că are de toate, că i-a echipat pe medici etc. dar cazurile de contaminați apar în fiecare zi. Este un tătăvlug. Ce nu iau în considerare oficialii și managerii este că abia a început epidemia și orie ar spune ei cifrele arată că oamenii nu au echipamente. Altfel, cum Dumnezeu s-ar contamina într-o asemenea măsură?”, a mai spus Eșanu.

Dr. Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România

Salvarea poate veni de la presă

”Nu vorbesc decât de cazuri concrete. Colegii au început să vorbească, au început să publice. Acolo unde colegii au acceptat acest lucru au apărut materiale și vor mai apărea în presă. O să colaborăm cu presa, pentru că nu avem altă soluție. Toată lumea se grăbește să acuze salariații. Nu este adevărat! Ei vor să-și facă datoria, dar vor să și-o facă în așa fel încât să fie protejați și ei și familiile lor”, a spus medicul.

Toată lumea cere teste

”Voi face o referire și la testare. În continuare, în algoritmul trimis medicilor de către Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate publică scrie că salariații care au intrat în contact direct cu un pacient bolnav, dacă sunt asimptomatici, nu trebuie testați. În continuare se reomandă ca personalul medical să nu fie testat. Practic, se justifică acea lipsă de teste și se pare că nu se face nimic pentru a nu se aduce alte teste. Nu avem! Este un dezastru. Cum să nu testezi salariații care au contact direct? Asta scrie într-un document oficial al ministerului Sănătății și se spune că este o recomandare a Comisiei Europene. Noi, prin Federația Europeană, am solicitat să vedem acel document. Unde scrie Comisia Europeană că un salariat care a intrat în contact cu un pacient confirmat nu trebuie să fie testat? Pentru că OMS spune: Testați, testați, testați!”, a mai declarat dr. Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel