Demisii pe bandă rulantă în Ucraina, înainte de o nouă remaniere guvernamentală

foto: Freepik
foto: Freepik

Mai mulți miniștri ucraineni și-au dat demisia.

Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile şi un consilier prezidenţial a fost demis înainte, potrivit partidului de guvernământ, de anunţul unei remanieri majore a guvernului după doi ani şi jumătate de război, informează Agerpres.

"Aşa cum am promis, poate avea loc o resetare majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi", a scris pe Telegram David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ.

Cea mai amplă remaniere guvernamentală de la începutul războiului vine cu așteptări mari. Analiștii susțin că reorganizarea executivului era planificată de ceva vreme, însă a fost amânată deoarece Zelenski s-a concentrat până în vară pe negocierile cu partenerii occidentali ai Kievului, în vederea obținerii de sprijin militar și financiar.

„Aceasta este o remaniere planificată a personalului guvernului”, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic din Kiev, potrivit Reuters.

„Acum jumătate din guvern va fi reînnoit. Acesta este stilul lui Zelenski. El crede că noul ministru aduce energie nouă, abordări noi, lucrează mai activ. Se așteaptă exact la acest efect”.

De altfel, însuși Zelenski a spus că Ucraina are „nevoie de o nouă energie”, explicând decizia de a modifica guvernul. „Astăzi avem nevoie de energie nouă, iar acești pași sunt legați doar de consolidarea statului nostru în direcții diferite”, a declarat Zelenski presei în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris, aflat în vizită.

Kremlinul spune că schimbările guvernamentale din Ucraina nu vor influența în niciun fel un eventual proces de negocieri de pace, deși asemenea discuții par încă departe, având în vedere că ambele părți sunt departe de a-și atinge obiectivele. Cert este că următoarele luni vor fi cruciale pentru Zelenski, care încearcă să obțină un sprijin sporit din partea Occidentului și să recâștige inițiativa în conflictul cu Rusia, început în urma invaziei din februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel