Parlamentarii din comisiile pentru apărare vor discuta la întâlnirea de marţi cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale despre evoluţia regională şi strategică cu care se confruntă România.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, este una dintre persoanele care vor prezenta, la această întâlnire, situaţia actuală de la granița țării noastre și pericolul care ne pândește, după ce a vorbit despre necesitatea pregătirii populaţiei pentru apărare.
Declarații care sunt similare cu cele făcute de alți șefi ai armatelor membre NATO, precum și de oficiali ai Alianței, dar care în România au produs o controversă majoră, ajungându-se inclusiv la solicitări de demitere a generalului Vlad, șeful Armatei României.
Un scenariu cât se poate de periculos, în contextul războiului hibrid purtat împotriva Europei și accentuat odată cu invadarea brutală a Ucrainei.
Declarațiile generalului Vlad nu se referă la nicio stare de război sau un război iminent, iar Legea 446 suferă modificări în vederea oferirii cadrului legislativ pentru refacerea rezervei, cea a României fiind îmbătrânită. Discuția privind adaptarea legislativă și refacerea rezervei militare și a stocurilor de muniție e la nivelul întregii Alianțe și nu trebuie tradusă ca o pregătire a populației pentru un război de mare intensitate, cum unele publicații au insinuat.
Deputatul Bogdan Rodeanu (USR), vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, atrage atenția asupra pericolului de a ne „decapita șeful Armatei” în baza unor „neadevăruri fabricate”.
Oficialul român precizează că într-o asemenea situație, care ar bucura „mașina de propagandă a Rusiei”, am ajunge „de rușinea Europei și a colegilor din NATO”.
„Cât de mult s-ar bucura mașina de propagandă a Federației Ruse dacă România și-ar decapita șeful Armatei pe baza unor neadevăruri fabricate chiar în laboratoarele lor? Nu am fi doar de rușinea Europei și al colegilor din NATO, ci am fi niște oameni slabi. Norocul nostru e că România nu a fost niciodată așa. Vedem zilele astea cum trompetele Moscovei acționează la unison conform indicațiilor care li se dau. Eu și toții românii le spunem clar, acum, dar și la alegeri: „dragi tovarăși, poate v-a mers până acum, poate v-a mers cu oameni slabi, dar e momentul să spunem stop”.
Aici este vorba despre interesul unei națiuni, de interesul Europei, care trebuie să rămână liberă și democrată, și nu vă permitem. Minciunile pe care le rostogoliți nu au valoarea nici măcar a unei fărâme de bitcoin cu care sunteți plătiți. Sunt ferm convins că trompetele Moscovei au fost supărați că șeful Armatei României vorbea si despre o politică de combatere a dezinformării”, a declarat Bogdan Rodeanu pentru DefenseRomania.
Declaraţiile şefului Statului Major al Apărării s-au referit la o extindere a stagiului de rezervist voluntar remunerat, astfel încât cei care participă la acest program să se perfecţioneze mai mult şi să capete statutul de rezervist voluntar. Despre acest lucru se discută de mulți ani, inclusiv în legea privind pregătirea populației care are ca scop și refacerea rezervei. Deci în niciun caz nu este vorba de reintroducerea stagiului militar obligatoriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News