EXCLUSIV  Demnitarii comuniști „de top”, dezvăluiri despre Ceaușescu. „Partea lor de adevăr”-video

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Istoricul Lavinia Betea a fost invitată la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre cartea „Partea lor de Adevăr”. 
 

Cartea „Partea lor de adevăr”, reeditată recent de Editura Corint, reunește interviuri realizate de Lavinia Betea cu trei demnitari comuniști importanți: Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Bârlădeanu și Corneliu Mănescu. Interviurile, desfășurate între 1993 și 2001, explorează perspectivele acestor lideri, într-o perioadă în care discuțiile cu foști lideri comuniști erau considerate controversate. Lavinia Betea subliniază că, în anii '90, încă existau reminiscențe ale mentalităților din anii '50 și că, deși acești lideri erau considerați figuri problematice, era important să le cunoaștem perspectivele.

„Ne întâlnim astăzi cu prilejul unei cărți interesante. E o nouă apariție la Editura Corint: „Partea lor de Adevăr”. Au dreptate, au argumente liderii pe care i-ați intervievat, despre care ați scris? Ați luat în vizor trei demnitari importanți: Ion Gheorghe Maurer, cel care l-a propulsat pe Ceaușescu, Alexandru Bârlădeanu care a jucat un rol și după 1989, președinte al Senatului, autor al unor legi, influent în programul de privatizare și Corneliu Mănescu. Ce ați aflat? Care ar fi concluzia?", a întrebat Val Vâlcu. 

„Cartea aceasta înseamnă mai mult decât o perioadă 9 ani din existența mea. Este o reeditare pusă în circuit de către Editura Corint în această vară.

În această formă, cele trei cărți de interviu apărând într-una singură în 2007, regretata Adina Kenereș, scriitoare, a dat acest titlu „Partea lor de adevăr”, înainte fiecare carte de interviu apărând cu titlul ei propriu.

Am început în '93 să-l intervievez pe Ion Gheorghe Maurer și ultimul interviu, cel cu Corneliu Mănescu, a fost publicat în 2001. A fost ceva cu totul și cu totul deosebit. Era atunci, mă refer la '93, la primul interviu, o atmosferă, o mentalitate cu totul și cu totul altfel decât în zilele noastre. Se vedeau din nou remanențele anilor '50.

În anii '50 se vorbea doar despre ilegaliști, aveau acele hagiografii făcute de partid. După '90, sigur că trebuia să cunoaștem oamenii care au avut de suferit, dar se considera că ar fi o adevărată crimă, cum de altfel mi s-a și spus, să stai de vorbă cu foști lideri comuniști. Era ca și cum ar fi fost niște ținte.", a spus Lavinia Betea. 

 

Care e noutatea

Lavinia Betea a menționat că noutatea adusă de reeditarea cărții „Partea lor de Adevăr” constă într-o prefață substanțială, în care reevaluează informațiile pe baza documentelor de arhivă și a lecturilor acumulate în cei 30 de ani de la interviul cu Ion Gheorghe Maurer. De asemenea, aceasta a reflectat asupra faptului că liderii intervievați ar fi fost interesați de noile descoperiri pe care ea le-a făcut în această perioadă.

„Noutatea la această carte este o foarte substanțială prefață în care eu cu informația multă dobândită din arhive, din celelalte lecturi în cei 30 de ani care au trecut de la interviul cu Maurer, am căutat să reașez lucrurile altfel de cum le văzusem atunci. Scriind această prefață m-am gândit: „Doamne, ce le-ar fi plăcut și lor să afle noutățile pe care eu le-am aflat între timp.”, a spus Lavinia Betea la interviurile DC News.

 

Youtube video image

Interviul a fost realizat luni, 12 august 2024, și difuzat joi, 15 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel