Demolarea unei biserici, act tulburător şi neavenit. IPS Teodosie: Mai bine mor eu decât această biserică

Biserica improvizată de pe trotuar de la Macul Roşu / Foto: contanta.info
Biserica improvizată de pe trotuar de la Macul Roşu / Foto: contanta.info

Legat de conflictul dintre autorităţile locale ale municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului cu privire la "biserica de pe trotuar", purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că demolarea unei biserici este un act neavenit iar soluţia mutării este "aprioric mai bună decât punerea la pământ" a acesteia. 

"Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere. Există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei. Ca orice edificiu ridicat în spaţiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităţilor locale abilitate", a precizat Bănescu.

Bănescu: Un act neavenit

Vasile Bănescu a apreciat că "o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de linişte, de frumuseţe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spaţiu al reculegerii, slujirii şi întâlnirii în linişte cu Dumnezeu, nu contrariul acestora". "Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creştin, este mai ales "Oaspetele tăcerii", nu al infernalului zgomot produs de maşinile şi maşinăriile epocii moderne. Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă şi curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic şi rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenţie străină de toate acestea", a menţionat Bănescu. Acesta a mai transmis că demolarea unei biserici este un act neavenit. "Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţii menţionate mai sus, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, soluţia mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaş de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia", a adăugat el.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, i-a cerut arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti privind desfiinţarea lucrărilor de construcţie la imobilul din zona Macul Roşu, construit ilegal pe trotuar, în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult. "Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica "Izvorul Tămăduirii", numită de către constănţeni 'biserica de pe trotuar'. Instanţa de judecată a decis definitiv 'desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri". După cum vă este cunoscut, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, care este 'data rămânerii definitive a hotărârii', iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022, i-a transmis primarul Chiţac arhiepiscopului Tomisului.

În 8 iunie, IPS Teodosie i-a transmis primarului Constanţei o scrisoare deschisă prin care îl roagă să nu demoleze biserica. "Am acceptat relocarea acestei biserici, pentru a fi în pace cu cezarul, în urma promisiunii sfinte pe care ne-aţi făcut-o personal că veţi identifica un teren pe care să mutăm Sfântul Altar. Cuvântul dat nu a fost ţinut, însă suntem somaţi ca în câteva zile să demolăm biserica. Somaţia este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă. De neînchipuit! (...) Iubite domnule primar, primiţi aceste cuvinte ca pe o smerită rugăciune pe care o înălţăm către Dumnezeu pentru a vă dărui curajul şi puterea în inimă de a fi peste vremi şi de a nu vă lega numele de o samavolnicie atât de cutremurătoare cum este aceasta de a demola Biserica 'Izvorul Tămăduirii'", a argumentat IPS Teodosie.

Clădirea va fi păzită de preoţi şi credincioşi

Arhiepiscopul Teodosie spune că "biserica de pe trotuar", care ar fi trebuit demolată vineri, va fi păzită de preoţi şi credincioşi. El a subliniat că toţi cei care au "dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice" şi că nu poate accepta ca un lăcaş sfinţit în urmă cu 20 de ani să fie mutat. "După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E lăcaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice", a spus arhiepiscopul Tomisului, în predica de la finalul slujbei de vineri dimineaţă. 

IPS Teodosie a făcut în ultimele luni mai multe declaraţii în care a subliniat că nu poate fi acceptată demolarea sau dezasamblarea şi mutarea acestei biserici, iar în urmă cu două zile i-a transmis primarului Constanţei şi o scrisoare deschisă prin care îl roagă să nu demoleze biserica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel