La nivel european sunt necesare eforturi comune pentru combaterea poluării mărilor şi oceanelor cu plastice şi microplastice sau non-plastice provenite din râuri, iar colaborarea dintre producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie este foarte importantă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
'Am ales această temă - Controlul poluării apei cu plastice şi microplastice din râuri către mări - deoarece deşeurile din plastic şi microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul, de unde, în final, ajung în mări şi oceane. Rezultă în mod clar din discuţiile avute în cadrul acestei sesiuni că la nivel european sunt necesare eforturi comune pentru combaterea poluării mărilor şi oceanelor cu plastice şi microplastice sau non-plastice provenite din râuri.
De asemenea, eforturile comune ale tuturor factorilor implicaţi şi o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie vor conduce, cu siguranţă, la reducerea pagubelor economice pentru comunităţile costiere, turism, transport naval şi pescuit', a menţionat ministrul. Oficialul român a punctat, totodată, faptul că un element important al combaterii poluării apelor îl reprezintă conştientizarea publicului asupra acestui fenomen. 'Am convenit, totodată, asupra necesităţii identificării de acţiuni şi măsuri care să fie întreprinse suplimentar la nivel naţional şi european în contextul economiei circulare., informează Agerpres.
Activităţile de cercetare desfăşurate în acest domeniu vor permite identificarea de măsuri inovative care, pe termen lung, vor conduce la îmbunătăţirea stării tuturor apelor. Un element deosebit de important este reprezentat de intensificarea acţiunilor care să aibă ca scop conştientizarea publicului, deoarece aceasta este esenţială pentru controlul poluării apei cu plastice şi microplastice, iar o monitorizare continuă ne va face să ţinem seama de particularităţile regionale şi socio-economice specifice', a spus Deneş.
Acesta a adăugat că autorităţile responsabile cu gestionarea deşeurilor şi cele care se ocupă de managementul apelor trebuie să se coordoneze pentru a fi identificate noi soluţii şi măsuri. 'Pe de altă parte, exemplele de bune practici prezentate în cadrul acestei sesiuni privind coordonarea dintre autorităţile responsabile de gestionarea deşeurilor şi cele responsabile de gestionarea apelor ne vor sprijini pe toţi să identificăm noi soluţii şi măsuri pentru a obţine o stare bună a apelor în cel mai scurt timp. Sunt convins că, prin discuţiile pe care le-am avut astăzi(marţi, n.r.), pe parcursul acestei sesiuni a Consiliului informal de Mediu, am devenit mai conştienţi că este necesară întreprinderea de eforturi comune pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi mediului în Uniunea Europeană', a afirmat demnitarul. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, prezidează, marţi, alături de viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniştrilor de resort din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Reuniunea are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi reuneşte miniştrii pentru mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News