Integrarea europeană şi aderarea la NATO sunt foarte importante pentru viitorul Bosniei şi Herţegovina, reprezintă două scopuri principale de politică externă şi constituie un pilon important pentru stabilitatea în Balcani, pentru dezvoltarea economică a regiunii, a declarat premierul bosniac Denis Zvizdic.
"De la bun început vreau să mulţumesc doamnei premier (...) pentru sprijinul acordat, pentru Bosnia şi Herţegovina este foarte important sprijinul privind integrarea în Uniunea Europeană. (...) Noi, din Balcanii de Vest, folosim noţiunea de integrare în loc de extindere a Balcanilor de Vest, deoarece din punct de vedere geografic noi suntem parte a Europei şi de aceea folosim această sintagmă. Am vorbit despre câteva priorităţi importante pentru colaborarea noastră, dar şi pentru Balcanii de Vest şi perspectiva noastră europeană. Am accentuat că păstrarea libertăţii şi stabilităţii în Bosnia şi Herţegovina drept regiune a Balcanilor de Vest reprezintă un pas spre democratizarea societăţii noastre. Lupta împotriva criminalităţii şi extremismului este de asemenea importantă, este importantă creşterea economică, este important procesul de la Berlin pentru noi, care reprezintă un scop important. Am discutat despre conexiunea infrastructurii, deoarece ea este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea regiunii, pentru conectivitatea oamenilor tineri şi am apreciat că aceştia sunt paşi importanţi pentru integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană ", a declarat Denis Zvizdic, joi, la declaraţiile comune susţinute alături de premierul Viorica Dăncilă.
El a adăugat că în cadrul discuţiilor a prezentat premierului român progresele făcute de Bosnia şi Herţegovina în ultimii 4 ani pe calea integrării europene.
"Am fost un partener credibil pentru UE în toate activităţile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul Comisiei Europene care a conţinut 450 de întrebări şi răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Ceea ce este mai important este că Bosnia şi Herţegovina în ultimii 4 ani a făcut o treabă foarte bună, la fel ca şi ţările din Balcanii de Vest în momentul în care le-a fost acordat statutul de ţară candidat. Noi respectăm toate procedurile, aşteptăm să primim o părere pozitivă a Comisiei Europene şi sperăm că Bosniei şi Herţegovina i se va oferi statutul de ţară candidat. (...) Noi ne bucurăm de progresele realizate de vecinii noştri, sunt convins că şi Albania şi Macedonia trebuie să înceapă negocierile, dar suntem convinşi că Bosnia şi Herţegovina trebuie să primească acest statut de ţară membru candidat. Integrarea europeană şi aderarea la NATO sunt foarte importante pentru viitorul nostru, sunt două scopuri principale când e vorba de politica externă, constituie un pilon important pentru stabilitatea în Balcani, pentru dezvoltarea economică (...) pentru stoparea plecării tinerilor din Balcanii de Vest şi din regiune. De aceea dorim să avem un dialog care va contribui la dezvoltarea stabilităţii în regiune şi suntem convinşi că vom respecta în continuare frontierele recunoscute în plan internaţional în Balcanii de Vest. Vom respecta şi acordurile semnate cu vecinii noştri, cu Croaţia şi Serbia", a declarat Zvizdic.
Premierul bosniac a precizat că, în planul bilateral al cooperării economice, din discuţii a reieşit că există un spaţiu larg de colaborare în diverse domenii, precum cel energetic, al industriei metalurgice, auto, agricultură, IT, inovare, cercetare, educaţie şi turism.
Pe componenta de turism, Zvizdic a punctat faptul că se constată o dezvoltare rapidă în acest sector, cu perspectiva deschiderii unei linii aeriene între Bucureşti şi Sarajevo.
"Colaborarea din acest moment nu reflectă potenţialul care există (...). Am convenit să dezvoltăm această colaborare, să organizăm forumuri la care să fie incluse Camerele de Comerţ din ţările noastre", a spus şeful Executivului de la Sarajevo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News