Denumirea unei noi specii de viespe a fost inspirată din antagonistul serialului Doctor Who

O viespe mamut, filmată într-un parc din Capitală. Cât de periculoasă este insecta / Foto: Captură video Facebook Mihai N. Tudorică
O viespe mamut, filmată într-un parc din Capitală. Cât de periculoasă este insecta / Foto: Captură video Facebook Mihai N. Tudorică

Noua specie de viespe a fost inspirată de rasa extraterestră „Dalek” din Doctor Who ca omagiu adus celebrului serial.

Pentru șaisprezece specii noi de viespi descoperite recent s-a decis să se atribuie numele răufăcătorului Dalek din Doctor Who, marcând astfel cea de-a 60-a aniversare a popularului serial SF.

Aceste insecte, incluse în genul "Dalek", se numără printre cele 619 specii noi de viespi descrise anul acesta de către Muzeul de Istorie Naturală din Londra (NHM).

Dalekii sunt o rasă de luptători extratereștri mutanți și sunt cunoscuți drept antagoniști în emisiunea TV  a BBC-ului (N.R. Doctor  Who).

Una dintre speciile de viespi, provenită din Costa Rica și numită Dalek nationi, îi aduce un omagiu și lui Terry Nation, scenaristul și romancierul galez care a creat această rasă de mutanți care a „îngrozit” copiii în ultimii șase decenii.

Dr. John Noyes, asociat științific la NHM, a explicat: "Am considerat că este un nume potrivit pentru un gen și, de asemenea, o mică distracție, având în vedere că am fost un mare fan Doctor Who în tinerețea mea."

În total, în 2023, oamenii de știință de la NHM au descris 815 specii noi, printre acestea numărându-se și un fung parazitar în vârstă de 407 milioane de ani, denumit după autoarea Beatrix Potter.

Potteromyces asteroxylicola a fost identificat infectând rădăcinile plantelor antice și este considerat cel mai vechi fung patogen descoperit vreodată.

Cercetătorii au menționat că au dorit să omagieze contribuția lui Potter ca micolog dedicat - cineva care studiază și lucrează cu ciupercile.

Dr. Christine Strullu-Derrien, asociat științific la NHM, care a contribuit la identificarea noului fung Potter, a adăugat: "A alege acest nume pentru o specie atât de importantă în onoarea lui Beatrix Potter pare a fi un tribut potrivit pentru munca sa remarcabilă și angajamentul în descoperirea secretelor fungilor."

Printre alte descoperiri notabile se numără resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur găsite pe Insula Wight, denumită Vectipelta barretti după profesorul NHM Paul Barrett, care a lucrat acolo timp de două decenii.

Acesta este primul dinozaur descoperit pe insulă în ultimii 142 de ani.

Alte descoperiri de remarcat includ resturile fosile ale unui pinguin gigant numit Kumimanu fordycei - considerat cel mai mare pinguin care a trăit vreodată - și nouă specii noi de viermi perișori, inclusiv două specii de viermi care se hrănesc cu oase.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, descoperirea unor specii noi în medii urbane "neobișnuite", inclusiv o insectă baston numită Micropodacanthus tweedae găsită pe marginea unui coș de gunoi în Australia și o molie descoperită în Ealing, vestul Londrei, numită Tachystola mulliganae, care s-a dovedit a fi o specie nouă nativă din vestul Australiei.

T. mulliganae își poartă numele în onoarea Barbarei Mulligan, o pasionată de molii care a descoperit această specie.

Mark Sterling, un asociat științific la NHM, a descris această descoperire ca fiind "un adevărat succes pentru știința realizată de oameni".

Descrierile noilor specii au contribuit la cele 722 de lucrări de cercetare noi publicate de către NHM în ultimele 12 luni, relatează The Independent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel