Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că reacţia Departamentului de Stat al SUA faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei este fără precedent, arătând că este important ca în România să fie păstrat un sistem democratic, cu instituţii independente puternice.
"Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului Romaniei să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiţiei pentru că afectează lupta anti-corupţie şi independenţa sistemului judiciar este fără precedent şi grav", a scris, luni seara, Dancă pe Facebook.
El subliniază că independenţa sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituţii democratice puternice şi stabile în care oamenii pot avea încredere.
"Solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianţa NATO este în interesul românilor pentru ca PSD - ALDE să renunţe la tentativa lor de subordonare a Justiţiei în scopuri personale. Este în interesul nostru şi al partenerilor noştri să construim şi să păstrăm în Romania un sistem democratic, cu instituţii independente puternice, bazat pe respectarea legilor", conchide Dancă.
Pe de altă parte, deputatul PNL Cătălin Predoiu - fost ministru al Justiţiei - afirmă că nu poate să accepte tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României.
[citeste si]
"Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii", a scris Predoiu, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News