Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Ucraina după ce luni a fost atins termenul limită până la care Kievul trebuia să achite datoria de aproximativ 4,5 miliarde de dolari pe care o are la Gazprom. Diferendul ruso-ucrainean a alarmat întreaga Europă, deoarece Ucraina este un nod de tranzit vital pentru gazele ruse care merg în țările din Centrul și Sud-Estul Europei.
Europa lucrează în prezent la găsirea unor surse alternative care să reducă dependența de Rusia. Dar până la diversificare infrastructurilor care să permită importul unei cantități mai mari de gaze din Norvegia, "boom-ul" gazelor de șist sau chiar resurse naturale venite dinspre SUA, Uniunea Europeană este dependentă de gazele furnizate de Gazprom, gigantul energetic al Rusiei care funcționează de multe ori ca instrument de politică externă.
De cealaltă parte, Rusia are nevoie de o piață de export, și chiar dacă în ultima perioadă se reorientează cu pași mărunți către alte orizonturi (vezi contractul de 300 de miliarde de dolari cu China", Moscova are mare nevoie de consumatorii europeni.
Un grafic al revistei The Economist, realizat în baza datelor și cifrelor furnizate de Eurogas, vă va ajuta să înțelegeți mai bine gradul de dependență energetică a UE de Rusia, și, implicit, pe cel al interdependenței economice între Moscova și Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu