Un psiholog a vorbit despre dependența oamenilor de a se uita la seriale și despre fenomenul „binge-watching”.
Termenul „binge-watch” a fost un candidat al Oxford English Dictionary pentru cuvântul anului din 2013. Deși nu a câștigat („selfie” fiind cuvântul ales), acest lucru a indicat creșterea în popularitate a ceea ce devenise o activitate de vizionare a mai multor episoade dintr-un serial cu o singură ocazie.
„În prezent, milioane de oameni – inclusiv eu – consumăm în mod regulat serialele noastre preferate. Proliferarea serviciilor de streaming din ultimii ani a făcut acest lucru foarte ușor de realizat. Deloc surprinzător, în timpul carantinei cauzate de COVID-19, cercetările au arătat că mulți dintre noi am petrecut mai mult timp decât de obicei urmărind seriale TV.“, spune Mark Griffiths.
Vizionarea excesivă nu este definită de numărul de episoade vizionate sau de un anumit număr de ore petrecute în fața televizorului sau a ecranului computerului. Ca și în cazul altor comportamente care creează dependență, mai important este dacă binge-watching-ul are un impact negativ asupra altor aspecte ale vieții persoanei.
Mark Griffiths a studiat dependența de-a lungul mai multor ani și susține că toate comportamentele care creează dependență cuprind șase elemente de bază. În legătură cu binge-watching, acestea sunt:
- binge-watching-ul devine cel mai important lucru din viața unei persoane.
- persoana se angajează în binge-watching ca o modalitate de a-și schimba în mod fiabil starea de spirit, pentru a se simți mai bine pe termen scurt sau pentru a scăpa temporar de ceva negativ din viața sa.
- binge-watching-ul compromite aspecte cheie ale vieții persoanei, cum ar fi relațiile, educația sau munca.
- numărul de ore petrecute a crescut semnificativ în ultima perioadă
- persoana se confruntă cu simptome psihologice și/sau fiziologice de sevraj dacă nu poate urmări respectivele seriale.
- Dacă persoana reușește să oprească temporar dependența, atunci când reia din nou urmărirea serialelor, revine direct în ciclul în care se afla anterior.
„În opinia mea, orice persoană care îndeplinește aceste șase componente ar fi cu adevărat dependentă de binge-watching. O persoană care îndeplinește doar unele dintre acestea poate avea o problemă, dar nu ar fi clasificată ca fiind dependentă de criteriile mele“, precizează psihologul.
„La fel ca multe alte dependențe comportamentale, cum ar fi dependența de sex, dependența de muncă și dependența de exerciții fizice, dependența de binge-watching nu este recunoscută oficial în niciun manual de psihiatrie. De asemenea, nu avem estimări precise ale prevalenței binge-watching-ului problematic. Totuși, cercetările asupra acestui fenomen sunt în creștere“, mai spune Mark Griffiths, director al Unității Internaționale de Cercetare în domeniul jocurilor de noroc și profesor de dependență comportamentală la Universitatea Nottingham Trent
În cel mai recent studiu pe această temă, o echipă de cercetare din Polonia a chestionat 645 de adulți tineri, toți dintre aceștia raportând că au vizionat cel puțin două episoade dintr-un serial o singură dată. Cercetătorii au vrut să înțeleagă unii dintre factorii care stau la baza urmăririi excesive problematice.
Autorii au folosit un chestionar pe care l-au dezvoltat într-un studiu anterior pentru a evalua binge-watching-ul problematic în rândul participanților. Întrebările au inclus: „Cât de des îți neglijezi îndatoririle în favoarea vizionarii serialelor?” „Cât de des te simți trist sau iritat când nu poți urmări serialul TV?” și „Cât de des îți neglijezi somnul pentru a viziona seriale?”
Participanții au trebuit să dea răspunsuri pe o scară de șase puncte de la unu (niciodată) la șase (întotdeauna). Un scor peste un anumit prag a fost considerat ca indicativ al binge-watching-ului problematic.
Folosind o serie de măsurători, cercetătorii au descoperit că dificultățile de control al impulsurilor, lipsa de premeditare (dificultăți în planificarea și evaluarea consecințelor unui anumit comportament), urmărirea pentru a scăpa și a uita de probleme și urmărirea pentru a evita singurătatea au fost printre cele mai comune rezultate.
Folosind aceleași date, cercetătorii au raportat într-un studiu anterior că binge-watching-ul problematic avea o asociere semnificativă cu sindromul anxietate-depresie. Cu cât simptomele de anxietate și de depresie sunt mai mari, cu atât mai problematică era urmărirea de seriale.
Alte studii au raportat rezultate similare. De exemplu, un studiu efectuat pe adulți taiwanezi a constatat că urmărirea excesivă de seriale a fost asociată cu depresia și anxietatea.
În ceea ce privește trăsăturile de personalitate, cercetările au arătat că binge-watching-ul problematic pare să fie asociat cu o conștiinciozitate scăzută (caracterizată prin a fi impulsiv, neglijent și dezorganizat) și cu un nevrotism ridicat (caracterizat prin anxietate și emoții negative), scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu