Dependența de sare este periculoasă. Află cum să reduci consumul acestui mineral

Dependența de sare este periculoasă. Află cum să reduci consumul acestui mineral. Sursa foto: freepik.com
Dependența de sare este periculoasă. Află cum să reduci consumul acestui mineral. Sursa foto: freepik.com

Sarea este necesară organismului ca să funcționeze normal. Dar un consum exagerat de sare aduce daune.

Sarea activează centrii plăcerii din creier în același mod în care o face zahărul. Pentru corpul uman, atât excesul de sare, cât și lipsa acesteia sunt la fel de dăunătoare. Peste 40% dintre oameni au o slăbiciune pentru gusturile sărate decât cele dulci, iar acest procent este în creștere. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din sarea consumată a fost adăugată în alimente în timpul procesului de producție. Aproape toate alimentele procesate sunt bogate în sare pentru a le face mai gustoase, ceea ce poate crește treptat pofta de alimente mai sărate.

Prin urmare, dacă mănânci în cafenele, restaurante sau diverse localuri, cantitatea de sare va crește, la fel și dependența de alimente sărate. 

Nu renunța la aceste alimente chiar dacă ești la dietă

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au stabilit că o genă cheie, asociată cu hipertensiunea arterială pare să fie, de asemenea, responsabilă pentru pofta de sare. Persoanele cu activitate redusă a acestei gene HSD11B2 aveau o nevoie mai mare de sare.

Sarea este un mineral esențial vieții și era greu de găsit în trecutul îndepărtat al umanității, prin urmare căile genetice au evoluat pentru a ne face să căutăm sare și să ne bucurăm să o consumăm și să o păstrăm în corpul nostru. Așa că acum, sarea activează centrii plăcerii din creier, la fel ca zahărul. Cu toții suntem programați să ne bucurăm de sare, dar anumite variații ale genelor par să mărească această poftă prin creșterea aportului de sare.

Se pare că gena HSD11B2 nu este singura implicată în reglarea cantității de sare. Într-un alt studiu din 2016, cercetătorii de la Universitatea din Kentucky din SUA au descoperit că persoanele cu o variantă a genei TAS2R38, responsabilă pentru senzația de gust amar, aveau mult mai multe șanse să depășească aportul zilnic recomandat de sare.

Silueta perfectă, obținută într-o lună: 3 sfaturi despre cum să slăbești rapid

Aproximativ 30% din populație are acest genotip. Acești oameni au o percepție crescută a amărăciunii, așa că tind să evite alimente precum broccoli și verdeața cu frunze închise. O altă teorie este că aceste persoane folosesc sare pentru a masca gustul amar al alimentelor, și, astfel, consumă mai multă sare.

 

De ce are nevoie organismul de sare?

 

După cum știi, organismul are nevoie de sare, așa că eliminarea completă din dietă ar fi greșită și chiar periculoasă. Este foarte important să menținem nivelul corect de salinitate în fluidele  corporale, astfel încât celulele nervoase și musculare, inclusiv inima, să poată funcționa normal.

În același timp, sarea aduce nu doar beneficii organismului. Cele mai multe persoane sunt conștiente de riscurile consumului în exces a zahărului, dar nu își monitorizează îndeaproape aportul de sare.

Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, de atac de cord și accident vascular cerebral. Prea multă sare determină organismul să rețină apa. Acest lucru crește tensiunea arterială, ceea ce la pune o presiune asupra vaselor de sânge, a inimii și a rinichilor. Excesul de sare poate duce la umflare, în special la nivelul extremităților, cum ar fi gleznele și degetele, deoarece excesul de lichid tinde să se acumuleze acolo.

Ceaiul care creşte imunitatea și curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Se găsește la plafar. Are o cantitate foarte mare de vitamina C

Potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății, sarea provoacă, anual, 1,8 milioane de decese în întreaga lume, iar o creștere a consumului de sare de doar 1 gram pe zi este asociată cu o creștere cu 23% a riscului de accident vascular cerebral și o creștere cu 14% a risc de boli de inimă. 

 

Câtă sare poți consuma zilnic?

 

Doza zilnică maximă recomandată este de 6 grame (aproximativ o linguriță rasă). Cu toate acestea, majoritatea persoanelor consumă prea multă sare: în medie 8,4 grame (aproximativ 1,5 lingurițe). Dacă mănânci alimente procesate, atunci consumi 5-10 ori mai multă sare  este necesar pentru funcționarea sănătoasă a organismului. 

În primul rând, este foarte important să înțelegem că și alimentele aparent nesărate pot conține cantități semnificative de sare. De exemplu, o felie de pâine albă poate conține la fel de multă sare cât o pungă de chipsuri, iar unele supe cumpărate din magazin conțin mai multă sare decât apa de mare. 

Mănâncă și slăbește: cinci produse te vor ajuta să obții silueta perfectă

Limitează consumul de alimente procesate și preparate. Mergi mai rar la cafenele și restaurante,  preferând mâncarea de casă, al cărei conținut de sare îl oți controla. 

 

Ce ce poate fi înlocuită sarea?

 

Pentru a scăpa de dependența de sare, nutriționiștii recomandă adăugarea mai multor ierburi și condimente în feluri de mâncare în loc de sare, precum și utilizarea sucului de lămâie.

De asemenea, fii conștient de faptul că alimentele care sunt promovate ca „având un conținut redus de sare” ar putea să nu fie cea mai bună alegere, deoarece producătorii tind să înlocuiască sodiul cu alte minerale, cum ar fi potasiul, al cărui aport mare creează probleme persoanelor cu probleme renale.  

Ridichea, o legumă valoroasă pentru sănătatea organismului

O alternativă mai sănătoasă sunt algele marine uscate, care dau alimentelor un gust sărat fără sodiu. Înainte de a începe să lupți cu dependența de sare, discută acest lucru cu medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel