Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre importanța testului PSA pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată, subliniind că simptomele urinare nu sunt întotdeauna un indiciu clar al prezenței cancerului, ci pot fi cauzate de adenomul de prostată. Potrivit medicului, multe cancere de prostată sunt descoperite întâmplător, fără simptome evidente, iar în cazurile avansate, tumorile pot invada alte organe din zona pelvină.
Dr. Matei Bâră a explicat că majoritatea cazurilor de cancer de prostată sunt descoperite întâmplător, prin teste PSA, fără ca pacienții să prezinte simptome urinare. De obicei, simptomele urinare sunt cauzate de adenomul de prostată, nu de cancerul în sine, deoarece multe tumori sunt mici și asimptomatice. În cazurile avansate, tumorile pot invada alte organe din zona pelvină, ceea ce duce la simptome mai grave.
„În cazul cancerului se spune că nu problemele urinare sunt pe primul plan, de aceea deseori trece neobservat.”, a spus Val Vâlcu.
„De cele mai multe ori, când vorbim de un cancer de prostată, foarte mulți pacienți au niște cancere de prostată care sunt detectate doar pentru că au făcut un control PSA, la un anumit moment, au văzut că PSA este mare și s-au dus la medicul urolog. Medicul urolog face un RMN, dacă i se pare că este ceva suspect, vede că sunt niște modificări suspecte pe acea investigație și efectuează biopsia. Acel pacient, dacă nu ar fi făcut un PSA, poate nu ar fi avut niciun simptom.
De cele mai multe ori, simptomele urinare legate de cancerul de prostată nu sunt efectiv legate de cancerul de prostată pentru că foarte multe cancere de prostată au leziuni mici în interiorul prostatei care, în principiu, nu dau simptome.
Mai mult e adenomul de prostată care dă simptome, și atunci, căutând mai amănunțit ce se întâmplă în prostată, descoperim și un cancer incidental. Aici e problema mai mare.
Mai sunt, într-adevăr, tumori prostatice foarte avansate care invadează vezica urinară, invadează rectul, avem blocuri adenopatice mari și atunci, da, simptomele urinare nu vor mai fi de la un adenom de prostată, vor fi de la un bloc tumoral foarte mare la nivel pelvin.”, a spus dr. Matei Bâră.
Întrebat dacă ecografia anuală poate semnala probleme de prostată, dr. Matei Bâră a răspuns că ea poate ridica suspiciuni, de exemplu, în cazul unei prostate mari, dar recomandă testul PSA (Total și Free PSA) pentru a identifica posibile adenoame sau cancere de prostată. De asemenea, el a subliniat importanța unui tușeu rectal la bărbații de peste 50 de ani pentru detectarea timpurie a modificărilor prostatei.
„Ecografia anuală transmite vreun semnal?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Da și nu. Dacă, de exemplu, am avea o prostată mare, atunci s-ar pune niște semne de alarmă pe partea asta ca pacientul să fie trimis la investigații suplimentare, dar, de cele mai multe ori, e mai simplu să facem un PSA – PSA Total și un Free PSA - ca să vedem dacă avem o suspiciune de adenom sau avem o suspiciune de cancer de prostată.
Toți bărbații peste 50 de ani - un tușeu rectal la medicul urolog tocmai ca să vadă dacă sunt modificări. Sunt puțin mai ușor de efectuat și poate să descopere mai din timp un cancer de prostată.”, a spus dr. Matei Bâră la Interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu