Depozit de deșeuri radioactive din Kiev, lovit de rachete. Reacția CNCAN despre impactul evenimentului asupra României

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a precizat că nu există în prezent motive de îngrijorare pentru România, după ce un depozit de deșeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a precizat că nu există în prezent motive de îngrijorare pentru România, după ce un depozit de deșeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete, informează Mediafax.


După ce au apărut informații despre evenimentul ce a avut loc la depozitul de deșeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) precizează că Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine - SNRIU) a confirmat faptul că depozitul nu a fost avariat și măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiațiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio amenințare pentru public.


În acest depozit sunt păstrate deșeuri rezultate din utilizarea surselor de radiații în medicină, cercetare și industrie, deșeuri cu radioactivitate scazută.


Pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare


Rachetele au lovit duminică un depozit cu deșeuri radioactive din Kiev. Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a arătat că rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a întreprinderii specializate de stat Radon.


Amploarea distrugerilor nu a putut fi evaluată


„Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor a eșuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului”, arăta Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, însă primele estimări arătau că nu există niciun pericol pentru populație.

VEZI ȘI: Arme nucleare. Forţele de descurajare strategică ale Rusiei: Care sunt acestea

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică punerea în stare de alertă a 'forţelor de descurajare', care includ şi o componentă nucleară, ca răspuns la ceea ce şeful de la Kremlin a numit 'declaraţii agresive' ale principalelor ţări din NATO, în plină ofensivă militară rusă împotriva Ucrainei, transmite EFE.

Dar despre ce fel de forţe este vorba?

Forţele de descurajare strategică ale Rusiei sunt compuse din forţe ofensive strategice şi forţe defensive strategice, potrivit paginii de internet a Ministerului Apărării rus, citată de EFE. Forţele ofensive strategice au în arsenalul său sisteme de rachete intercontinentale şi avioane cu mare autonomie de zbor şi sunt formate din forţele strategice nucleare, care includ trupele de rachete strategice.

În plus, mai includ forţe strategice convenţionale de uz dublu: unităţi de bombardiere strategice cu rază lungă de acţiune, submarine, nave şi aviaţie purtătoare de rachete ale Marinei ruse, cu armament cu rază lungă de acţiune şi de precizie.

Forţele defensive strategice sunt compuse din forţe şi mijloace de apărare aerospaţială, care includ un sistem de alertă privind atacurile cu rachete şi un sistem de control al spaţiului, apărare antiaeriană şi apărare spaţială. Acestea mai includ şi forţe şi mijloace de apărare antiaeriană, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel