Depozit deșeuri nucleare, lângă România. Plângere la BERD

Deșeuri nucleare
Deșeuri nucleare

Plângerea depusă de ARC în numele Platformei Anti-Kozlodui la BERD, finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, la 4 kilometri de granița cu România, a fost declarată eligibilă de către echipa desemnată pentru evaluare.

Plângerea depusă de Platforma Civică Anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împotriva finanțării depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui a trecut de etapa stabilirii eligibilității. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții BERD în cadrul unei videoconferințe la care au participat reprezentanți ai Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), ai Asociației Civice pentru Viață, C.R.O.N.O., dar și din partea Forța Legii și ai Fundației Acțiunea Ecologică Română, ONG-uri raliate la demersurile împotriva proiectelor din Bulgaria.

Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deoarece etapele următoare ne vor permite să aflăm mai multe informații relevante cu privire la un proiect atât de controversat, care a ridicat numeroase semne de întrebare și este o sursă de îngrijorare pentru populația din Craiova și din Dolj", a transmis Lucian Săuleanu, președinte ARC, potrivit unui comunicat remis DCNews.

Plângerea a fost declarată eligibilă atât din punct de vedere al Inițiativei de Soluționare a Problemelor, cât și al Analizei Compatibilității. Într-o primă etapă, echipa de mediere a mecanismului de soluționare a plângerilor BERD va aborda cererea din perspectiva Inițiativei de Soluționare a Problemelor. În acest sens, mediatorii propun un forum de dialog deschis între reprezentanții companiei dezvoltatoare a proiectului din Bulgaria, SE-RAW și societatea civilă craioveană implicată în demersurile împotriva proiectelor de la Kozlodui. „Rolul acestui forum este de a facilita schimbul deschis de informații, deoarece lipsa acestora reprezintă una dintre principalele probleme", a precizat Leonardo d'Urso, responsabilul desemnat pentru aplicarea procedurii.

Reprezentanții ARC - întâlnire directă cu reprezentanții companiei bulgare

Reprezentanții ARC au menționat că este necesară și o întâlnire directă cu reprezentanții companiei bulgare: „Este nevoie de transparență atât privind proiectul depozitului, cât mai ales nivelul radioactivității în zonă. Sunt multe întrebări care așteaptă răspuns."
Anca Ciortan, reprezentant al Asociației Civice pentru Viață a subliniat: „Este important ca dezvoltatorul bulgar să înțeleagă singurul nostru scop este de a ne proteja sănătatea și viața".

În următoarea perioadă, echipa BERD va lua legătura cu reprezentanții companiei bulgare pentru a-i anunța cu privire la etapele propuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel