Depozit gigantic de diamante, descoperit într-un crater de meteorit din Siberia

Oamenii de știință ruși susțin că un depozit imens de diamante industriale, aflat într-un crater de meteorit gigantic, a fost descoperit în timpul Uniunii Sovietice. Acesta ar putea revoluționa industria globală

Craterul Popigai din estul Siberiei conține trilioane de carate de diamante, rămase în urma impactului meteoritului cu Pământul. Ele sunt potrivite pentru utilizarea în scopuri tehnologice, nu pentru bijuterii și depășesc de departe depozitele globale de diamante convenționale cunoscute în prezent.

Nikolai Pokhilenko, directorul  Institutului de Geologie din Novosibirsk, a declarat luni pentru agenția de presă RIA Novosti că respectivele diamante includ alte forme moleculare de carbon. După părerea lui, ar putea avea calități industriale superioare: "Ele pot duce la o revoluție în diverse industrii, dar nu pot deranja piața diamantelor, pentru că aceasta este bazată pe cele folosite pentru bijuterii".

 Depozitul a fost descoperit de oamenii de știință sovietici în anii '70, dar a rămas neexploatat, conducerea sovietică optând pentru producerea diamantelor sintetice pentru folosirea în scop industrial. A rămas secret până după prăbușirea U.R.S.S-ului. Pokhilenko a mai spus că diamantele au această rezistență nemaiîntâlnită datorită presiunii enorme și a temperaturilor ridicate din momentul exploziei, când meteoritul gigant a lovit pământul acum 35 de milioane de ani, lăsând în urmă craterul de 100 de kilometri.

 Specialiștii ruși vor discuta problema la sfârșitul săptămânii, precizând că va fi nevoie de  o serie de studii pentru a evalua aspectele economice ale unei potențiale exploatări. Institutul plănuiește, de asemenea, o expediție la locul craterului, în colaborare cu ALROSA, compania controlată de stat a minelor de diamante. ALROSA este cea mai mare companie de diamante din lume, deținând aproximativ 25% din rezervele de diamante brute din lume și 97% din producția de diamante brute a Rusiei. Ea este, de asemenea, activă în extracția de diamante în Angola și Namibia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel