Depozitele sunt pline, însă mai avem de plătit încă 39 de milioane de doze vaccin anti-COVID-19. Alexandru Rafila: „discutăm despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai există interes”

Alexandru Rafila/ foto gov.ro
Alexandru Rafila/ foto gov.ro

Invitat într-o emisiune al postului B1TV, Alexandru Rafila a discutat despre noua problemă cu care se confruntă Romania: stocurile de vaccin nefolosite și cele încă 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 care sunt contractate și pe care trebuie să le plătim conform contractului de achiziție al Comisiei Europene semnat de către aceasta în numele statelor membre.

 

 „Este o problemă complexă, care în momentul de față depășește competența Ministerului Sănătății pentru că discutăm de două lucruri.

În primul rând, discutăm despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai există interes, în mod evident, și interesul acesta nu se reflectă doar la nivelul celor din România, care se vaccinează în număr mic în momentul de față, sub o mie de persoane se vaccinează zilnic cu prima doză”, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Alexandru Rafila a mai adăugat în emisiune că  aceasta  problemă este una generală la nivelul Uniunii Europene.

Sunt multe state care întâmpină dificultăți în a stoca aceste vaccinuri pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală. Atunci sigur că ne aflăm într-o situație complicată, care ne pune în fața unor livrări de vaccinuri pe care nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim”.

Vaccinurile nu le mai dorește nimeni, nici sub formă de donații

„Eu am făcut tot ce am putut și vreau să vă spun că într-un interval foarte scurt de timp, de la sfârșitul lunii decembrie, până în data de 10 februarie, am reușit să găsesc clienți pentru 7,5 milioane de doze de vaccin, deci practic toate vaccinurile livrate în luna ianuarie și februarie de către compania Pfizer au fost vândute de România și n-am avut o problemă în acel moment, dar în mod evident în momentul de față nu mai găsim țări dornice să îl achiziționeze și chiar nu mai găsim țări dornice să îl primească ca donație. Vă dau un exemplu, am făcut o ofertă către Mexic pentru donarea unei cantități importante de vaccin și n-am primit niciun fel de răspuns”

Soluții pentru a evita cheltuirea inutilă a fondurile publice

Ministrul Sănătății, a declarat că aceasta problemă respectiv o încercare de negociere a termenilor contractuali de achiziție, ar trebui făcuta la nivel de Parlament European, iar cei în măsură să inițieze aceste negocieri sunt europarlamentarii români. 

Polonia, prima țară din UE care REFUZĂ vaccinurile anti-COVID: Refuzăm să le primim și să facem plățile

Cu zeci de milioane de doze rămase neutilizate, Polonia este prima țară din UE care a declarat că refuză să mai cumpere vaccinuri împotriva Coronavirus.

Polonia refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID, a declarat marţi ministrul sănătăţii, precizând că ţara sa dispune de 25 de milioane de doze neutilizate, relatează AFP, conform Agerpres. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel