În ce moment se depăşeşte limita a ceea ce numim o pasă proastă şi se ajunge la depresie? Cum să evitam acest lucru, dacă nu putem măsura depresia? Şi prin urmare, poate fi prevenită aceasta?
Autor: Roberta Cautiş
Acestor şi mai multor întrebări încearcă să răspundă un proiect internaţional, la care participă Universitatea din Valencia, Politehnica şi Universitatea Jaume din Castellon.
Proiectul „Optimi”, potrivit 20minutos.es, încearcă să dezvolte un sistem de inteligenţă artificială pentru a identifica modele psihologice, în scopul de a crea o aplicaţie online, care ar permite prevenirea depresiei, prin intermediul internetului. Depresia este o tulburare de stare de spirit, şi în majoritatea cazurilor, simptomul principal este o stare de disperare şi de nefericire, care poate fi trecătoare sau permanentă. Toate studiile coincid asupra faptului că prevalenţa de depresie este aproape dublă la femei în comparaţie cu cea a bărbaţilor.
Ideea iniţială este aceea că începutul bolilor psihice de lungă durată depinde de capacitatea şi abilitatea individului de a face faţă stresului.
În această primă fază a proiectului s-au dezvoltat dispozitive cu senzori pentru a măsura datele fiziologice si psihologice ale persoanelor din cadrul studiului. Mai exact, aceste aparate vor putea să efectueze electrocardiograme, electroencefalograme, să măsoare nivelurile de cortizol (o substanţa secretată în timpul stresului), să analizeze vocea şi activitatea fizică, precum şi să menţină un jurnal electronic.
Pornind de la această analiză, ce se află în curs de desfăşurare în centrele spaniole, chineze şi suedeze de voluntariat, se caută modele de comportament asociate cu stresul şi capacitatea de a-l învinge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu