Depresia poate să apară la orice vârstă, dar unele persoane sunt mai predispuse. Ce trebuie să știi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @doidam10
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @doidam10

Depresia este o boală cu care se confruntă multe femei și care poate apărea la orice vârstă, dar mai ales în timpul menopauzei. Schimbările fizice, problemele de insomnie, iritabilitatea și scăderea nivelului de estrogen cresc riscul de a suferi de depresie în această etapă a vieții.

Menopauza este una dintre etapele vieții prin care trebuie să treacă fiecare femeie. La fel ca și menstruația, care apare în jurul vârstei de 12 ani, în jurul vârstei de 50 de ani, ciclul menstrual ajunge la sfârșit. Ovarele își încetează funcția foliculară, iar nivelurile de estrogen scad abrupt. Este momentul când menstruația încetează.

Bufeurile de căldură, insomnia sau osteoporoza, o afecțiune mai frecventă la femei în momentul menopauzei, sunt câteva dintre simptomele pe care le experimentează unele femei când ciclul menstrual se oprește. Cu toate acestea, pare să existe și un risc mai mare de a suferi de depresie.

Elena de Iracheta Ruíz, psiholog clinic și sexolog din Unitatea de Femei a Spitalului Ruber Internacional, explică: "La nivel fizic, multe dintre simptome sunt neplăcute, cum ar fi bufeurile, schimbările hormonale, creșterea în greutate, etc., și acest lucru face ca femeia să fie mult mai afectată la nivel psihologic".

Observând cum corpul se schimbă, în plus față de experimentarea iritabilității și a insomniilor, ajunge să aibă un impact asupra stării de bine a femeilor care trec prin menopauză. De asemenea, specialistul subliniază că "depresia apare mai frecvent dacă a apărut anterior în tinerețe". Un aspect pe care nu trebuie să-l neglijăm pentru a anticipa o posibilă depresie în această etapă a vieții.

Ce rol are scăderea de estrogeni

În afară de schimbările care însoțesc menopauza și care au un impact asupra femeilor, există și un alt posibil motiv pentru care riscul de a suferi de depresie este mai mare în timpul acestei etape. Este vorba despre scăderea de estrogeni care, conform unei recenzii, scăderea accentuată a acestor hormoni ar putea interveni în apariția a ceea ce unii autori numesc "stare depresivă".

În aceeași recenzie se detaliază că "estrogenii cresc nivelurile de serotonină și activitatea noradrenalinei în sistemul nervos central (...), având estrogenii un rol reglator al dispoziției". Nu este surprinzător, prin urmare, că atunci când aceștia scad abrupt, același lucru se întâmplă și cu serotonina și, prin urmare, există un risc mai mare de a suferi de depresie.

Terapia Hormonală de Substituție, soluția pentru prevenirea depresiei în menopauză?

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică (SEGO), există unele studii care corelează utilizarea THS cu o îmbunătățire a simptomelor depresive în menopauză. Dovezi științifice încă nu sunt suficiente pentru a confirma acest lucru. Cu toate acestea, pare să reducă simptomele mai neplăcute și, de asemenea, exercită un efect protector împotriva osteoporozei.

Prevalența depresiei la femei este mai mare decât la bărbați, conform confirmării din partea Studiului European de Sănătate. În plus, "pentru fiecare caz sever la bărbați există 3,5 cazuri la femei". Și având în vedere că riscul de a suferi de depresie este prezent în timpul menopauzei, este bine să ținem cont de acest lucru pentru a lua măsuri cu suficient timp înainte ca menopauza să nu fie sinonimă cu îmbătrânirea, ci cu o nouă etapă care, ca toate celelalte, are și o latură pozitivă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel