Un studiu vine cu date îngrijorătoare.
Înainte de criza de Covid şi de impactul acesteia asupra sănătăţii mintale, Europa de Vest şi de Nord erau mai afectate de depresie decât cea de Sud şi Est, iar Franţa avea cea mai mare rată, find considerată lanterna roşie a Europei, potrivit unui studiu publicat joi, relatează Agerpres.
"În 2019, chiar înainte de criza de sanitară, aproximativ 6% din populaţia europeană suferea de sindroame depresive, dar cu disparităţi puternice între ţări şi regiuni", constată Drees (Serviciul de statistică al ministerelor sociale).
Europa de Vest şi de Nord a avut cele mai mari rate, în special în Franţa (11%) - "cea mai mare prevalenţă de pe continent" - şi în Suedia (10%). Europa de Sud şi de Est, în special Serbia sau Cipru (2%), au avut niveluri mai scăzute.
Studiul se bazează pe date dintr-un sondaj european pe probleme de sănătate (European Health Interview Survey) realizat la fiecare şase ani în ţările UE, precum şi în Islanda, Norvegia, Serbia şi Turcia, pe persoane în vârstă de 15 ani sau care locuiesc în afara instituţiilor (Ehpad, spitale, case de plasament, închisori etc. .).
În total, peste 300.000 de persoane au răspuns la acest sondaj european, dintre care peste 14.000 în Franţa, precizează Drees.
"Indiferent de ţara sau grupul de vârstă, femeile sunt în medie mai predispuse decât bărbaţii să sufere de depresie", conchide Drees.
În Europa de Sud şi de Est, prevalenţa sindromului depresiv era foarte scăzută în rândul tinerilor de 15-24 de ani, apoi a crescut treptat până a culmina după vârsta de 70 de ani. În Europa de Vest, această rată a fost ridicată pentru toate grupele de vârstă, cu un vârf între 45 şi 59 de ani, înainte de a scădea în jurul vârstei de 60-69 de ani şi apoi a crescut uşor până la 70 de ani.
"Franţa are una dintre cele mai mari rate de depresie din Europa pentru vârstnici şi tineri, ca şi pentru întreaga populaţie", notează, de asemenea, Drees.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci