EXCLUSIV  Depresie. Vezi aici dacă suferi de boala pe care o avea procuroarea care s-a sinucis la Parchetul General

Ramona Bulcu
Ramona Bulcu

Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu, invitatul DC News în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, a vorbit despre depresie. De această boală se pare că suferea și procuroarea care s-a sinucis, în Vinerea Mare, la Parchetul General.

Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu a explicat că evoluția fenomenului depresiv nu poate fi oprită, dar sunt anumiți factori de risc care pot fi controlați.

"Să vorbim despre creșterea prevalenței care este anunțată de forurile internaționale. Probabil că nu avem cum să ne opunem acestui curs al evoluției globale a fenomenului depresiv, dar unii dintre factorii de risc pot fi controlați. Printre aceștia ar fi asigurarea unui stil de viață cât mai echilibrat care este o chestiune individuală, dar și una socială, existența unei atmosfere sociale destinse, democratice, un nivel de viață bun, o viață pe care să-ți placă să o trăiești, șomaj cât mai mic, este vorba de nesiguranța zilei de mâine. Mai sunt și factorii culturali care pot fi mai mult sau mai puțin dirijați într-o societate. Probabil că evoluția ar putea fi controlată până la un punct. Nu spun că vom avea o societate lipsită de suferință. Așa ceva nu există. Depresia este un fenomen uman, nu putem să-l evităm, dar este tratabil în bună măsură. Diagnosticarea precoce este crucială", a spus profesorul.

Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu, cel mai bun psihiatru, a fost invitatul DC News în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" unde a vorbit despre un site care îți arată dacă ești depresiv.

Depresiv.ro este un ajutor pentru oamenii care caută informații despre depresie și anxietate. Vorbim despre un proiect Inomedica care oferă sfaturi cu scop informațional pentru a educa și responsabiliza populația în vederea tulburărilor mintale și tratamentului care poate fi urmat în România.

VEZI ȘI: Anghelescu, despre procuroarea care s-a sinucis: Exista o slăbiciune a dânsei față de așa ceva

"Doctorandul meu a făcut un site care se numește Depresiv.ro. Este deschis de mai puțin de un an și are peste 61.000 de utilizatori. Este un instrument care ajută, prin difuzarea cunoștințelor, a informațiilor despre depresie pentru a fi cunoscută din timp. (...) Site-ul Depresiv.ro are și o aplicație care conține o scală simplă, aplicabilă pe care ți-o poți autoadministra. Acest site te ajută să constați existența reală a unor simptome depresive și anxioase. Astfel, poți decide în consecință și te poți adresa medicului de familie care o să știe ce să facă", a zis Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu la DC News.

Pentru multe persoane, depresia se poate croniciza sau poate deveni o afecțiune pe toată durata vieții, cu prezența a mai multor episoade. Poate să fie complet demoralizant atunci când îți dai seama că ți-a reapărut depresia și simptomele ei de tristețe, oboseală și iritabilitate.

Este important să înțelegi când depresia este pe punctul de a reveni ca să acționezi imediat:

Ia legătura cu terapeutul și vorbește despre simptomele pe care le-ai observat.

Schimbă tratamentul medicamentos doar dacă specialistul recomandă acest lucru.

VEZI ȘI: O procuroare s-a sinucis la Parchetul General în Vinerea Mare. Mișcarea care ar fi SALVAT-O. Test IGNORAT de toată lumea

Mai jos, găsești informații despre semnele care indică reapariția depresiei ca să știi când un episod este aproape.

1. Mai mult decât o zi proastă

Cum poți să-ți dai seama că este vorba de depresie și nu doar o perioadă proastă și tristă?

Trebuie să-ți pui anumite întrebări în legătură cu evenimentele din viața ta:

Ești trist pentru ceva ce s-a întâmplat la birou?
Sunt probleme cu partenerul de viață?
Pot fi doar momente solitare de tristețe, dar dacă te simți fără speranță, simți că vrei să plângi fără motiv și parcă ești gol în interior, pe o durată mai mare de 2 săptămâni, atunci s-ar putea să fie vorba despre un episod de depresie.

2. Vrei să te izolezi

Eviți în mod activ să-ți părăsești casa? Te simți ca și cum cea mai scurtă conversație este mult prea dificilă? Te izolezi social când un prieten vrea să te scoată în oraș? Faptul că nu mai vrei, nu-ți face plăcere, să socializezi cu prietenii este un semn al depresiei.

Un grup de suport nu este doar un mod sănătos de a menține depresie departe, dar și un factor foarte important pentru a duce o viață împlinită.

Citiți mai multe detalii pe Depresiv.ro.

Procuroarea care s-a sinucis ar fi suferit de depresie

Fostul procuror şef al Biroului de Informare şi Relaţii publice din cadrul Parchetului General, Ramona Bulcu, a decedat după ce s-a aruncat de la aproximativ 20 de metri din sediul instituţiei, afirmă surse judiciare. Poliţia a anunţat că prin apel 112 a fost anunţat că o femeie s-a precipitat de la mare înălţime din clădirea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La faţa locului s-a deplasat Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei şi un procuror criminalist pentru a declanşa cercetările în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs decesul. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă informează că în acest caz a intervenit cu o autospecială cu apă şi spumă, una de descarcerare, salvatorii, o ambulanţă SMURD şi unitatea de terapie intensivă mobilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel