Deputata Rozalia Biro: Judo-ul va avea număr egal de sportivi şi sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Federaţia Internaţională de Judo (IJF) va trimite un număr egal de competitori fete şi băieţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, ca urmare a unei decizii recente a Congresului forului mondial, ce a avut loc în Tokyo, la sfârşitul lunii august, a declarat marţi deputata Rozalia Biro, membră în comisia de egalitate de gen a IJF. 

"Ceea ce am decis în cadrul acestui congres al IJF sunt doi paşi importanţi: începând din 2020, în toate structurile decizionale ale Federaţiei Internaţionale de Judo, 25% din membrii structurilor de conducere vor fi femei. Este un pas enorm! Enorm! Ceea ce este şi mai important este că s-a luat decizia că la Jocurile Olimpice din 2020 din Tokyo, Federaţia Internaţională de Judo să participe cu competitori 50% - 50%, jumătate fete, jumătate bărbaţi. Nu va fi uşor de realizat, dar această decizie s-a luat şi trebuie să vă spun, m-a surprins, pentru că s-a luat în unanimitate", a declarat marţi, în conferinţă de presă, deputata. 

Biro a participat, în perioada 25 august-1 septembrie, la Campionatele Mondiale de judo de la Tokyo, în calitate de membră în comisia de egalitate de gen a Federaţiei Internaţionale de Judo, înfiinţată în anul 2018. Deputata a fost prezentă la trei evenimente: o conferinţă de egalitate de gen, organizată de această comisie, Congresul Federaţiei Internaţionale de Judo şi la două zile de competiţie. 

"Fiind un sport considerat preponderent masculin, paşii pe care IJF i-a făcut în ultimul an, de când s-a înfiinţat această comisie, sunt foarte importanţi. Pe de o parte, s-a elaborat o strategie a egalităţii de gen în federaţie. În această strategie, se evidenţiază, pe de o parte, principiul egalităţii de gen şi se stabileşte obiectivul că în federaţie şi în toate activităţile acesteia se vor căuta acele mijloace şi se vor efectua acele demersuri necesare pentru a se ajunge la o egalitate de gen corectă şi pusă în practică", a spus Biro.

Ea a menţionat că momentan există discrepanţe destul de mari în ce priveşte numărul participanţilor la concursuri, numărul copiilor şi tinerilor care practică judo, diferenţe şi la valoarea premiilor primite de bărbaţi şi de femei, precum şi în ce priveşte numărul arbitrilor care activează în cadrul Federaţiei Internaţionale. 

"Nu pot să vă dau cifre, pentru că acum suntem în faza de evaluare a acestora şi cum sunt 197 de ţări membre ale federaţiei, evident va necesita un oarecare timp, dar până la sfârşitul anului vom avea o imagine de ansamblu. Subliniez faptul că Federaţia Internaţională de Judo, chiar dacă a pornit nu printre primii în ceea ce priveşte asigurarea şi punerea în practică a principiului egalităţii de gen, dar ritmul cu care aduce modificări în structurile internaţionale şi nu numai este mai mult decât de apreciat. Consider că într-un timp record - undeva, în 2020 - vom fi un exemplu pentru federaţiile internaţionale din alte domenii sportive", a conchis deputata Rozalia Biro.

Preşedintele Federaţiei Internaţional de Judo este austriacul de origine română Marius Vizer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel