Comisia juridică a dat raport favorabil pentru proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor cu închisoarea.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, luni, raport favorabil pentru proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor cu închisoarea, stabilind ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special.
Proiectul iniţiat de PNL a fost astfel modificat, fiind introduse mai multe amendamente ale PSD şi a fost adoptat cu 13 voturi pentru, 9 împotrivă şi două abţineri. Potrivit articolelor adoptate, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.
Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:
* măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate: în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar;
* măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
* măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.
La cine nu se aplică
Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, prevede textul adoptat. Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate pentru săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei şi nici persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie - pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă - şi cele aflate în stare de recidivă.
[citeste si]
Executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate se face cu supraveghere din partea lucrătorilor din MAI, cu sau fără brăţară electronică. Executarea fracţionată a unei pedepse constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop. Regimul mixt al unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.
Proiectul va fi atacat la CCR
Deputatul USR Ion Stelian a anunţat că formaţiunea sa ia în calcul atacarea proiectului la Curtea Constituţională. 'Trebuie să ne gândim şi la persoanele cinstite din această ţară, infractorii sunt încurajaţi, direct sau indirect, să comită pe viitor fapte. Este inadmisibil', a afirmat Ion Stelian.
Raportul Comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News