Der Spiegel: Ungaria se întoarce în timp, la perioada lui Horthy

maghiari
maghiari
Alegeri prezidentiale 2024

Politica dusă de Guvernului Viktor Orban a determinat  publicația Der Spiegel să publice un amplu articol  referitor la escaladarea extremismului în Ungaria. "Extremiştii de dreapta maghiari devin din ce  în ce mai prezenţi în spaţiul public maghiar, prin ceremonii, plăci şi statui închinate fostului lider antisemit Miklos Horthy sau scriitorului din perioada nazistă Jozsef Nyiro, se arată în articolul publicat de Der Spiegel şi preluat de HotNews.

 "Noua Constituţie a Ungariei celebrează, într-o manieră de tip 'Ungaria-uber-alles', spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfântă a lui Ştefan, unitatea spirituală şi sufletească a unei naţiuni rupte în bucăţi, dar şi datoria de păstrare a limbii maghiare, a maghiarimii şi a culturii naţionale ungare. Este o întoarcere în timp la perioada interbelică, atunci când Miklos Horthy introducea un regim autoritar, naţionalist, ultraconservator şi revizionist", scrie Der Spiegel.

Der Spiegel notează că acelaşi spirit începe să prinda contur în Ungaria zilelor noastre, sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai, a fost inaugurată, la Kereki (sud-vestul Ungariei), o statuie a lui Horthy - o premieră în Ungaria postcomunistă. Der Spiegel scrie că Miklos Horthy a fost "un antisemit notoriu", comandantul "terorii albe" din Ungaria după Primul Război Mondial, el fiind, în calitate de şef al statului, responsabil de deportarea a 400.000 de evrei maghiari care şi-au gasit sfârşitul in lagărul de la Auschwitz.

 La puţine zile după inaugurarea statuii din Kereki, un pastor reformat avea să dezvelească, la colegiul evanghelic din orasul Debrecen, o placă memorială dedicată lui Horthy. În plus, un parc din oraşul Gyömrö poartă numele lui Horthy. Alte statui ale conducătorului antisemit sunt în construcţie, iar una ecvestră, în măime naturală, ar urma să fie amplasată în Budapesta, oraş pe care Horthy îl cataloga drept "leagăn al păcatelor iudeo-bolşevice".

 Miklos Horthy nu este singura personalitate care se bucură din nou de onoruri în Ungaria. Parlamentul de la Budapesta vrea să reînhumeze în Odorheiu Secuiesc rămăşiţele poetului "de sânge şi glie" Jozsef Nyiro, care a fost căutat pentru crime de război şi care a decedat în 1953 în Spania lui Franco. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos în perioada lui Horthy şi apoi în perioada regimului nazist, între octombie 1944 şi martie 1945, când zeci de mii de evrei au fost pur şi simplu masacraţi. În acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta. În 1945, el s-a refugiat în Germania, iar în 1950 a fugit în Spania.

 Înhumarea lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc era planificată pentru Duminica Rusaliilor catolice, dar Guvernul României a interzis desfăşurarea ceremoniei, aşa că organizatorii au fost nevoiţi să se rezume la un eveniment restrâns. Pe lângă conducerea partidului de extremă dreapta Jobbik, la eveniment au participat secretarul de stat pentru cultură din Guvernul maghiar, Geza Szöcs, dar şi al doilea om din statul maghiar, preşedintele Parlamentului, Laszlo Köver. Acesta din urmă a catalogat Guvernul de la Bucureşti drept "necivilizat", "paranoic", "isteric" şi "barbar" şi a anunţat că Nyiro va fi înhumat la Odorheiu Secuiesc, indiferent prin ce mijloace.

În timpul ceremoniei de la Odorheiu Secuiesc, secretarul de stat, Geza Szöcs a avut o geantă voluminoasă de voiaj, pe care a plasat-o sub fotografia poetului. Szöcs nu a dorit însă să precizeze dacă în acea geantă se afla urna cu cenuşa poetului.

 Elevii maghiari, obligați în școli să învețe poeziile lui Nyiro Jozsef

Der Spiegel mai scrie că în Ungaria a fost adoptat recent un nou Plan de Învăţământ Naţional. Printre lecturile obligatorii, se regăsesc opere ale lui Jozsef Nyiro, dar şi ale poetului Albert Wass - condamnat în absenţă, în România, pentru crime de război. Când profesorii au protestat împotriva introducerii unor scriitori extremişti si fascişti în programa şcolară, răspunsul secretarului de stat pentru învăţământ a fost că "este vorba despre autori cu mare influenţă asupra vremurilor lor, care abia acum au primit un loc meritat în programa şcolară", noteaza sursa.

Publicația germană scrie că renaşterea naţionalist-populistă din Ungaria, iniţiată şi promovată de ani buni de extremiştii maghiari, îşi găseşte acum susţinere şi din partea Uniunii Tinerilor Democrati (Fidesz), partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban. Unii observatori sunt îngroziţi de această evoluţie şi se întreabă de ce se poziţionează Fidesz alături de conducerea Ungariei din perioada nazistă. Politologul Zoltan Somogyi este de părere ca Szöcs şi Köver ar trebui să demisioneze imediat, altfel Ungaria va avea imaginea unui Guvern care sprijină nazişti, notează sursa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel