Când vine vorba de alergii dermatologice, nu putem uita să luăm în considerare alergia la nichel, una dintre cele mai frecvente cauze ale dermatitei alergice de contact.
Nichelul, de fapt, este un metal folosit în mod obișnuit pentru bijuterii, piercing -uri, ceasuri și pentru diverse obiecte de zi cu zi, precum chei, monede, fermoare pe haine și chiar în produse cosmetice, detergenți și țigări electronice, sau în mânerele ușilor.
În plus, nichelul este prezent și în unele alimente, în special în cele cu durată lungă de viață vândute în conserve. Pe scurt, șansele ca o persoană alergică la nichel să intre în contact cu acesta sunt deosebit de mari, potrivit Humanitas.
Ca toate alergiile, alergiile la nichel sunt cauzate și de un răspuns anormal al sistemului imunitar la o substanță pe care nu o recunoaște și poate apărea atât la primul contact cu metalul, cât și, la adulți, după expunerea prelungită în timp.
Alergia la nichel: care sunt simptomele?
Persoanele alergice la nichel, atunci când ating sau poartă un obiect care conține acest metal specific, sunt predispuse să dezvolte dermatită de contact în decurs de 12-48 de ore. Plasturile pruriginoase cauzate de alergia la nichel se pot extinde și în alte zone ale corpului, în plus față de cele care sunt direct în contact cu nichelul și pot dura până la două săptămâni.
Pielea devine uscată, se înroşeşte şi se poate acoperi cu mici tăieturi şi vezicule.
După cum am spus, alergia la nichel poate apărea chiar și după un contact prelungit, poate la adulții alergici care nu au dezvoltat niciodată manifestări legate de contactul cu acest metal specific. În majoritatea cazurilor afectează persoanele care sunt deja alergice sau familiarizate cu alergia la nichel, în special femeile (care poartă bijuterii și piercing-uri într-un procent mai mare decât bărbații și, prin urmare, sunt mai expuse la acest metal) sau persoanele care lucrează în contact cu metale grele.
În orice caz, este important, în caz de erupție cutanată, să se adreseze întotdeauna un specialist care poate diagnostica o posibilă tulburare și poate stabili cel mai potrivit tratament pentru a rezolva problema, care poate fi deosebit de enervantă și invalidantă, mai ales dacă apare în anumite părți ale corpului, cum ar fi mâinile.
Principala metodă de diagnosticare pentru a evalua prezența unei alergii la nichel este testul de plasture (test de alergie de hipersensibilitate la contact), care presupune aplicarea unei creme care conține o cantitate minimă de alergen (în acest caz nichel) pe spate. Zonele în care a fost aplicată crema sunt apoi acoperite cu un gips care se îndepartează de medic după două zile. Dacă zona acoperită de plasture este inflamată, pacientul este alergic la nichel.
Alergia la nichel nu poate fi vindecată, dar simptomele dermatitei de contact pot fi tratate prin utilizarea de creme calmante sau în cazuri specifice pe bază de corticosteroizi pentru a fi aplicate pe zona afectată. La domiciliu, pacientul trebuie să-și amintească să mențină pielea hidratată în mod adecvat.
Dacă simptomele sunt deosebit de agresive, specialistul poate prescrie corticosteroizi sau medicamente antihistaminice pentru a fi administrate pe cale orală. În unele cazuri, ar putea fi luată în considerare și utilizarea fototerapiei, un tratament care presupune mai multe ședințe și se desfășoară pe parcursul a câteva luni.
Persoanele care au fost diagnosticate cu alergie la nichel sau care sunt familiarizate cu această alergie ar trebui să evite expunerea prelungită la articolele care conțin nichel.
Cei care lucrează în contact cu nichelul ar trebui să folosească întotdeauna mănuși de protecție și, dacă deseori nu este posibil să se evite manipularea monedelor sau cheilor, puteți acorda mai multă atenție inserțiilor hainelor, evitând nasturii, fermoarele sau știfturile care rămân în contact cu pielea și să nu poarte bijuterii decât dacă sunt declarate fără nichel și hipoalergenice .
Astăzi există mai multe mărci și companii care produc bijuterii fără nichel și, în ceea ce privește cele mai prețioase metale, argintul sterling, aurul de 18 karate și unele aliaje special create de aur galben fără nichel nu conțin nichel.
În orice caz, ar trebui să vă informați înainte de orice achiziție: mai ales când vine vorba de piercing este bine să vă asigurați din timp că studioul la care vă referiți folosește echipamente hipoalergenice și de unică folosință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci