Karl Schwarzenberg, fost ministru al Afacerilor Externe din Cehia, a comentat decizia Austriei de a se împotrivi aderării României la Spațiul Schengen.
Într-o conversație cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani, Karl Schwarzenberg a criticat aspru politica de blocaj a Vienei față de România și Bulgaria, scrie Kleine Zeitung.
Acesta a fost întrebat cu privire la votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen:
„Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări“, a spus Karl Schwarzenberg.
CITEȘTE ȘI - Ciolacu: E o seară grea. Nu o să merg în perioada următoare în Austria
Karl Schwarzenberg este șeful Casei de Schwarzenberg, o fostă familie de frunte a Imperiului Habsburgic, din 1979. Este rudă cu Prințul Felix de Schwarzenberg, om de stat al Imperiului Austriac.
Karl Schwarzenberg, descendent al familiei Schwarzenberg, a trăit timp de 41 de ani în exil, în special în Austria, Germania și Elveția. În 1948, după instaurarea regimului comunist în Cehoslovacia, a emigrat în Austria împreună cu familia. A studiat dreptul la Viena și Graz, și științele forestiere la München.
În anii 1980 a sprijinit disidenții din Cehoslovacia, printre care și pe vechiul său prieten Václav Havel. Schwarzenberg a fost în perioada respectivă președinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.
S-a întors în Cehia în timpul Revoluției de catifea din 1989. A fost un colaborator apropiat al lui Václav Havel, care l-a considerat drept „european, patriot și gentleman”. În data de 10 iulie 1990 a devenit șeful cancelariei prezidențiale a lui Václav Havel.
În 2005, în calitate de senator ceh, a fost expulzat din Cuba de regimul Fidel Castro, pe motiv că a intenționat să se întâlnească cu disidenții. A ocupat funcția de ministru de externe în perioada 2007-2009, cu un nou mandat din 2010.
Karl Schwarzenberg este un proeuropean convins, care susține o Uniune Europeană solidară. În opinia lui, intenția de a face distincția între "vechea" și "noua" Europă conduce la "distrugerea muncii depuse de Jean Monnet", economist și diplomat francez care a fost unul dintre părinții fondatori ai construcției europene după cel de-al Doilea Război Mondial, conform Wikipedia.
CITEȘTE ȘI - Schengen. Iohannis, prima reacție după ce România a fost respinsă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci