Descentralizarea lui Dragnea. Ce prevede proiectul

dragnea2213_25012000
dragnea2213_25012000

Proiectul de descentralizare realizat de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, prevede transferul unor instituții centrale de la ministere către consiliile județene și consiliile locale. Guvernul Ponta își va asuma răspunderea pe descentralizare în fața Parlamentului în luna noiembrie. 

Proiectul de descentralizare prevede că bugetele instituțiilor descentralizate sunt stabilite pe baza standardelor de cost, însă, până la aprobabarea standardelor, bugetul se realizează pe baza bugetului pe anul anterior.

Iată ce prevede proiectul descentralizării, publicat de Hotnews:

În ceea ce privește agricultura, Direcțiile agricole județene din subordinea Ministerului Agriculturii trec în subordinea Consiliilor Județene. Direcțiile agricole judeţene se înfiinţează prin reorganizarea și comasarea următoarelor structuri: - Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția unităților fitosanitare; - Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene; - Casele agronomului; - Camerele agricole județene aflate în subordinea consiliilor județeneDirecțiile județene pentru cultură și patrimoniu național trec din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor județene. În plus, câteva zeci de săli şi grădini de spectacol cinematografic, precum și  alte zeci de imobile administrate de Regia Autonomă "România-Film”, trec în administrarea consiliilor locale.

În ceea ce privește turismul, proiectul Dragnea dă noi puteri Consiliilor județene în domeniul turismului, precum autorizarea pensiunilor și clasificarea tuturor structurilor de primire. Astfel, Consiliile județene autorizează funcţionarea pensiunilor, activitățile ghizilor de turism, centrele de informare şi promovare turistică, structurile de primire turistică şi unităţile de alimentaţie publică situate în unitățile administrativ-teritoriale şi în staţiuni turistice; asigură clasificarea structurilor de primire turistică potrivit legislației în vigoare; autorizează activitățile de agrement nautic, activitățile turistice pe plajă și activitățile ecoturistice.

În plus, avizele de specialitate pentru documentaţii de urbanism privind zone şi staţiuni turistice, precum și pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcționalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică vor fi emise de consiliile județene.

Autoritatea Națională pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinaţie turistică în favoarea unității administrativ-teritorială pe a cărui rază teritorială se află.

În educație, rețeaua școlară pentru învățământul profesional și tehnic va fi organizată de Consiliile Județene. Cu excepția Palatului Național al Copiilor, care rămâne în subordinea Ministerului Educației, palatele, cluburile copiilor și elevilor trec din subordinea inspectoratelor școlare județene în subordinea consiliilor locale.

Ministerul Muncii pierde din subordinea sa Agențiile judeţene pentru plăți și inspecție socială, care se reorganizează ca servicii publice de interes judeţean în subordinea consiliilor judeţene.

Ministerul Mediului pierde Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului (aflate acum în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului), filialele regionale ale Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, care trec tot în subordinea consiliilor judeţene. Proiectul mai prevede ca 50% din totalul sumelor percepute din închirierea şi concesionarea bunurilor proprietate publică a statului cu destinaţia de balastieră, aflate în administrarea autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, se va duce la bugetele locale.
În sănătate, proiectul prevede că Direcţiile de sănătate publică judeţene vor trece de la Ministerul Sănătății în subordinea consiliilor judeţene.Direcţiile judeţene pentru sport și tineret trec în subordinea Consiliilor Județene. Cluburile sportive trec în administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent.Metroul bucureștean trece din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Consiliului General al Municipiului București.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel