VIDEO: Flacăra de la Jocurile Olimpice a fost aprinsă de Naomi Osaka

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jocurile Olimpice de la Tokyo se deschid vineri cu o ceremonie care reflectă o ediție a Jocurilor fără precedent, mergând pe o linie fină între a sărbători performanțele celor mai buni atleți din lume și a recunoaște în același timp dificultățile globale cauzate de pandemia de coronavirus.

VEZI ȘI: GALERIE FOTO. Ceremonia de deschidere a JO 2020, în imagini. Moment inedit.

UPDATE VIDEO

Jucătoarea de tenis de pe locul 2 WTA, Naomi Osaka, a aprins flacăra olimpică la Tokyo. Priviți momentul mai jos:

Youtube video image

Știrea inițială

În ciuda faptului că au fost amânate un an, organizatorii au fost nevoiți să ia măsura fără precedent, organizând Jocurile fără fani, în timp ce pandemia continuă să ia vieți în întreaga lume, scrie Mediafax. 

Chiar și la ceremonia de deschidere, care în mod normal este un spectacol plin de vedete și plin de celebrități, vor fi prezente mai puțin de 1.000 de persoane, relatează Reuters.

Cu toate acestea, ea marchează o întâlnire a iubitorilor de sport din întreaga lume, cu o audiență de sute de milioane de persoane și din zone ale lumii aflate în diferite stadii ale pandemiei, de la care se așteaptă să se conecteze la eveniment, pentru a urmări începutul celui mai important spectacol sportiv global.

Declarații despre egalitate și dreptate

Atât sportivii, cât și oficialii implicați, vor folosi această ocazie pentru a face declarații despre egalitate și dreptate, iar mai multe națiuni vor fi reprezentate la ceremonie de câte o pereche sportiv și sportivă, după ce organizatorii au schimbat regulile, pentru a permite doi purtători de drapel la ceremonia de deschidere și de închidere.

Japonia a prezentat Jocurile Olimpice ca pe un ecou al Jocurilor de la Tokyo din 1964, care au marcat atunci revenirea țării pe scena mondială, după înfrângerea devastatoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De data aceasta realizatorii conceptului și al mesajelor centrale promovate de ediția Tokyo 2020 s-au axat pe prezentarea revenirii țării după criza provocată de cutremurul, tsunami-ul și criza nucleară din 2011.

Când Tokyo a fost ales ca gazdă a Jocurilor în 2013, mulțimile au ovaționat, iar barmanii au servit băuturi gratuite clienților bucuroși, în ciuda faptului că anunțul a venit în mijlocul nopții.

Amânare fără precedent

Dar, în 2020 a lovit coronavirusul, iar restricțiile au forțat o amânare fără precedent, cu doar patru luni înainte de începerea Jocurilor, în timp ce o serie de scandaluri și problemele au afectat pregătirile.

Acest lucru nu a împiedicat însă zeci de persoane, care au înfruntat căldura toridă și securitatea sporită, să se fotografieze în fața Stadionului Olimpic din Tokyo, vineri dimineață, cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor.

"A început pandemia de coronavirus și a fost un an greu", a declarat Etsuko Iyazama, o pensionară în vârstă de 62 de ani, deținătoare de bilete. "Sper că oamenii vor spune la final că a fost bine că am organizat așa cum trebuie Jocurile Olimpice"., a spus aceasta, citată de Reuters.

Deschiderea va avea loc fără obișnuita coregrafie în masă, fără recuzita masivă și fără numărul imens de dansatori, actori și lumini, obișnuite pentru o astfel de ceremonie.

Aprinderea torței olimpice

Momentul de magie al apriderii torței olimpice rămâne însă elementul central al festivității.

Identitatea ultimului purtător al torței este una păstrată secret de organizatorii Jocurilor. Speculațiile sunt făcute în jurul unor sportivi cunoscuți, precum fostul jucător de baseball al echipei Seattle Mariners, Ichiro Suzuki, Shohei Ohtani de la Los Angeles Angels sau jucătoarea de tenis Naomi Osaka.

Un număr mult mai mic de sportivi vor defila la parada echipelor, mulți dintre ei planificând să zboare către Tokyo chiar înainte de competițiile lor și să plece la scurt timp după aceea, pentru a evita eventuarea infectare cu coronavirus.

Doar 15 lideri mondiali vor fi prezenți la ceremonie, alături de împăratul japonez Naruhito, care va deschide oficial Jocurile, așa cum a făcut-o bunicul său Hirohito în 1964, alături de prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

Ceremonia este marcată de absențe de marcă, inclusiv cea a fostului premier Shinzo Abe, care a reușit să aducă Jocurile la Tokyo. O serie de sponsori de top și lideri economici vor sta, de asemenea, deoparte, subliniind opoziția puternică față de ceea ce se consideră a fi o extravaganță sportivă, într-o Japonie afectată de pandemie.

Sondaj de opinie

Într-un sondaj de opinie recent, 68% dintre respondenți și-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea organizatorilor olimpici de a controla infecțiile cu coronavirus, iar 55% dintre ei s-au declarat împotriva desfășurării Jocurilor.

Doar o treime dintre japonezi au primit măcar o doză de vaccin, ceea ce a provocat îngrijorarea că Jocurile ar putea deveni un eveniment ce ar putea provoca o mare răspândire a virusului. Mai mult de 100 de persoane implicate în Jocurile Olimpice au fost deja testate pozitiv.

Jocurile Olimpice au fost afectate de o serie de scandaluri la începutul acestui an, inclusiv de plecarea fostului șef al comitetului de organizare, precum și a șefului său de creație, din cauza unor comentarii depreciative la adresa femeilor.

Săptămâna aceasta, regizorul ceremoniei de deschidere a fost concediat din cauza unor glume pe care le făcuse anterior despre Holocaust, în timp ce unul din compozitorii muzicii pentru ceremonie a fost forțat să demisioneze, după ce au ieșit la iveală informații mai vechi despre intimidarea colegilor săi cu dizabilități.

Impuls masiv pentru economia Japoniei

Jocurile Olimpice au fost considerate inițial un impuls masiv pentru economia Japoniei, însă interzicerea intrării în țară a spectatorilor de peste hotare a pus capăt speranțelor de redresare timpurie a turismului, înghețat încă de anul trecut.

Organizatorii au declarat că întregul cost al desfășurării Jocurilor se va ridica la aproximativ 15,4 miliarde de dolari, din care aproape 3 miliarde de dolari fiind costuri cauzate de amânarea acestora. Experții estimează că costurile totale ale găzduirii evenimentului vor fi chiar mai mari.

Sunt așteptați să participe la Jocuri aproximativ 11.000 de sportivi, reprezentând 204 comitete olimpice naționale, alături de o echipă de sportivi refugiați, care concurează sub drapelul olimpic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel