Deschiderea pârtie de schi în octombrie, critici în rândul ecologiştilor din Austria

Deşi în mod normal sezonul de schi în Austria începe după jumătatea lunii noiembrie, în staţiunea Kitzbuehel a fost deschisă încă de săptămâna trecută o pârtie cu o lungime de 700 de metri lungime şi 60 de metri lăţime care utilizează zăpadă reciclată, ceea ce a generat o dezbatere aprinsă între ecologişti şi responsabilii celebrei staţiuni, transmite AFP. 

Pentru pasionaţii de schi, în special pentru tinerii practicanţi ai sportului din regiune, a schia în octombrie reprezintă 'o oportunitate care nu trebuie ratată'. Însă pentru apărătorii mediului, acesta este un 'fenomen grotesc în era urgenţei pentru apărarea mediului'. În condiţiile unor temperaturi de 15 grade Celsius nu se pot folosi tunurile de zăpadă astfel că pe pârtia Resterkogel s-a folosit zăpadă din sezonul precedent care a fost stocată pe iarbă, sub o prelată izolatoare. Mai multe staţiuni de schi din Austria, Elveţia şi Franţa utilizează această tehnică, denumită 'snowfarming', care constă în stocarea de zăpadă de la un sezon la altul pentru a se asigura că pot funcţiona la începutul sezonului de iarnă în pofida creşterii temperaturilor.

Economisim apă şi energie pentru că este vorba de zăpadă pe care nu trebuie să o producem', susţine Josef Burger, directorul societăţii Bergbahn Kitzbühel, care gestionează domeniul schiabil. Pentru al cincilea an consecutiv, pista de la Resterkogel este prima pistă deschisă în staţiunea Kitzbühel începând din luna octombrie. În plus, exceptând gheţarii din Austria, unde sezonul de schi a început deja, este şi prima pistă deschisă în Austria.

Potrivit organizatorilor, cererea din partea amatorilor de schi este foarte mare, având în vedere că staţiunea Kitzbühel găzduieşte în fiecare an o etapă emblematică de coborâre. Alte piste de schi din Austria, precum cele din Tyrol şi Salzburg, se vor deschide treptat între noiembrie şi decembrie urmând a funcţiona până la finele lunii martie. 'Acestea nu sunt temperaturi pentru schiat. Este un fenomen dramatic, având în vedere dezbaterile cu privire la climă, să continuăm să facem orice utilizând combustibili fosili', spune Josef Scheinast, purtător de cuvânt al Partidului Ecologist pentru regiunea Salzburg. Acesta a pus în discuţie emisiile de carbon ale echipamentelor utilizate pentru pregătirea pistei.

Însă, Josef Burger respinge acest critici apreciind că ecologiştii nu sunt obiectivi. 'Pot să înţeleg că o pistă albă în mijlocul ierbii nu este pe gustul tuturor dar ceea ce facem noi este relevant din punct de vedere ecologic şi economic', a spus Burger, adăugând că amplasarea de zăpadă pe pista Resterkogel a primit aprobarea autorităţilor pentru protecţia mediului.

Sâmbătă, aproximativ 800 de persoane au utilizat instalaţiile de cablu iar în săptămânile următoare mai multe echipe naţionale care participă la Cupa mondială la schi vor veni să se antreneze la Resterkogel. Prima etapă din circuitul mondial de schi va avea loc pe gheţarul Soelden din Tyrol în data de 26 octombrie. Profund ancorat în cultura şi industria austriacă, schiul asigură 99.000 de locuri de muncă directe sau indirect. După numărul de permise de schi vândute, Austria este prima destinaţie pentru sporturi de iarnă din Europa, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel