Descindere acasă la o femeie care a născut la domiciliu. S-au trimis polițiști pentru că a refuzat să meargă la spital

FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp

A fost nevoie de un negociator al IPJ Neamț în cazul unei femei care a născut acasă și a refuzat să fie dusă la spital.

Poliţiştii din cadrul IPJ Neamț au intervenit la domiciliul unei femei din municipiul Roman, care a născut acasă şi ulterior a refuzat asistenţa medicală atât pentru ea, cât şi pentru făt, scrie Agerpres.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, femeia, în vârstă de 32 ani, a născut asistată de soţul ei.

”Părinţii nou-născutului au refuzat pensarea cordonului ombilical şi transportul la spital. S-a anunţat poliţia şi la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie. Apoi se decide deplasarea la locul solicitării a unui echipaj cu medic, unui negociator şi unui echipaj de poliţie”, au precizat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Un al doilea negociator, prin telefon

”Având în vedere faptul că viaţa mamei şi a nou-născutului ar fi putut fi puse în pericol, la faţa locului s-au deplasat un negociator din cadrul IPJ Neamţ şi un medic. În activitatea de negociere au fost implicaţi atât negociatorul prezent la faţa locului, cât şi un al doilea negociator, telefonic", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, inspectorul Ramona Ciofu.

Femeia a acceptat să fie consultaţi medical atât ea, cât şi fătul, dar a refuzat tăierea cordonului ombilical şi transportul la spital.

Nașterea acasă, riscantă pentru unele femei

Amintim că anul trecut, tot în județul Neamț, o altă femeie a decis să nască la domiciliul, însă decizia acesteia i-a fost fatală. ”A fost dorința ei să nască acasă și eu nu am avut niciun cuvânt de spus”, ar fi declarat soțul său polițiștilor care cercetează cazul, scria Știrile Pro TV la acel moment.

Femeia, în vârstă de 42 de ani, se afla la prima sarcină, iar la nașterea la termen a participat și o femeie pe care gravida o cunoscuse pe internet și care spunea că are calificarea de moașă.

Medicul care îi urmărise sarcina îi recomandase acesteia să nască într-un spital, pentru că suferea de mai multe afecțiuni.

Potrivit Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România: ”exercitarea profesiei medicale în condiţii care ar putea compromite actul profesional sau ar putea afecta calitatea actului medical este o acțiune nedeontologică”, însă în România legea nu prevede clar că femeile nu pot naște acasă, având în vedere că sunt multiple situații în care femeile nu au acces la asistență medicală, mai ales în zonele izolate.

Citește și: Contract de muncă desfăcut pentru medicul care era de gardă în noaptea morții Alexandrei Ivanov

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel