Perchezițiile în cazul dosarului Jupiter continuă și astăzi.
În cea de-a patra zi a operațiunii Jupiter, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, joi, 24 octombrie, se desfășoară 36 de acțiuni operative care implică punerea în executare a 232 de mandate de percheziție și a 51 de mandate de aducere.
"Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie" transmite Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente din Capitală desfășoară joi 16 percheziții ca urmare a unui incident din august, când șapte persoane au atacat doi bărbați cu arme albe într-o benzinărie din Giurgiu. Una dintre percheziții vizează o persoană suspectată de fraude financiare și acces neautorizat la un sistem informatic. Alte trei percheziții sunt efectuate în București și Dâmbovița, într-o anchetă privind evaziunea fiscală.
Incidentul a avut loc în noaptea de 16 spre 17 august 2024, când șapte indivizi, instigați de un bărbat, au urmărit doi bărbați din București până în județul Giurgiu. După ce cei doi au oprit la o benzinărie, cei șapte, înarmați cu arme albe, i-ar fi atacat și agresat fizic. După ce cei doi bărbați au oprit la o benzinărie, cele șapte persoane, înarmate cu arme albe, i-ar fi agresat fizic. În plus, aceștia au tulbura ordinea și liniștea publică. „După investigaţii amănunţite s-a mai stabilit că această agresiune a avut loc în urma unui conflict preexistent, generat de faptul că una dintre persoanele vătămate a achiziţionat, cu intenţia de a locui, un imobil în judeţul Ilfov, contrar înţelegerii anterioare pe care a avut-o cu trei dintre persoanele cercetate în acest dosar penal. Aceste fapte au avut drept scop determinarea persoanei vătămate să nu locuiască în respectivul imobil”, a comunicat Poliția Română.
"Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări, pe linie de investigarea criminalității economice (evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, fals), investigații criminale (înșelăciune, proxenetism, tâlhărie calificată), arme, explozivi și substanțe periculoase (braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, contrabandă calificată) și ordine publică (tulburarea ordinii și liniștii publice, infracțiuni silvice).
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal. Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză" mai transmit oamenii legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu