Percheziții de amploare în București, Ilfov, Dâmbovița, Iași și Constanța. 14 persoane ar fi recrutat, transportat și găzduit, în scopul obligării la practicarea prostituției, peste 40 de fete.
La data de 26 august 2021, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.-S.C., au efectuat 44 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov, Dâmbovița, Iași și Constanța, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, anunță IGPR într-un comunicat.
14 persoane, bănuite de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, ar fi recrutat, transportat și găzduit (în România și în străinătate-Germania, Anglia, Scoția, Danemarca, Țările de jos, Austria și Elveția), în scopul obligării la practicarea prostituției, peste 40 de tinere.
Victimele aveau o situație materială precară, erau lipsite de educație sau proveneau din familii dezorganizate. Fetele ar fi fost recrutate din România prin metoda „loverboy”, transportate, găzduite și, ulterior, determinate prin amenințări și violențe să practice prostituția în diferite imobile din București, precum și în cluburi sau bordeluri din țările vestice, în folosul material al membrilor grupului infracțional organizat, precizează IGPR.
'Profitând de starea vădită de vulnerabilitate a victimelor, persoanele bănuite ar fi exploatat sexual tinerele, fără a ţine cont de deteriorarea continuă a stării de sănătate a acestora, ajungându-se la o stare de aservire totală faţă de traficanţi, iar, pentru a supraveghea mai ușor activitatea de exploatare, au luat măsura cazării acestora la locuințele persoanelor bănuite.', mai arată comunicatul.
Au fost solicitate 3 ordine europene de anchetă autorităților germane, efectuându-se, totodată, un schimb permanent de informații de interes polițienesc, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, cu structurilor de aplicare a legii din Germania și Țările de Jos (Olanda).
'În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite mijloace materiale de probă și au fost ridicați 38.920 de euro, 160 UKP, 56.104 lei, susceptbili a proveni din activități ilicite, în numerar.
De asemenea, au fost ridicate 13 autoturisme de lux, 81 de telefoane mobile, 76 de laptopuri noi, 6 spații de memorie (carduri, stick), 3 tablete, înscrisuri bancare și contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile, urmând a fi indisponibilizate și sumele deținute în conturile bancare.', continuă comunicatul.
Au fost citate sau aduse cu mandat, în vederea audierii, 51 de persoane. S-a dispus, pe bază de ordonanță, reținerea a 13 persoane bănuite de constituire/aderare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani.
Cele 13 persoane urmează a fi prezentate judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
'Activitățile s-au realizat cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La acțiune, au participat luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Cercetările sunt continuate, pentru documentarea activității infracționale.', încheie comunicatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News