Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit, în exclusivitate la DC News, despre o descoperire accidentală în apele teritoriale ale României.
Invitată la DC News, Carmen Avram a vorbit despre o descoperire în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României, care a pus în funcțiune o nouă nișă în sectorul alimentar:
„În zona litoralului Mării Negre s-a observat o creștere de aproape trei ori a numărului de restaurante cu specific pescăresc. În 2016 erau 11, iar în 2021 erau 31 de restaurante. Sunt restaurante în care se prepar și se servește nu doar pește, ci și scoici, rapane, iar de la începutul anului trecut, vongole românești. Această creștere se datorează faptului că, în 2020, apele Mării Negre ale teritoriului românesc au fost clasificate în clasa A, adică apă curată și fără microorganisme, ceea ce a permis recoltarea pentru consum uman a ceea ce se numește moluscă bivalvă vie, adică midii sau vongole. Acest lucru a determinat apariția unui nou domeniu în sector.
Ce mi se pare extraordinar e că s-au descoperit cantități foarte mari, mult peste așteptări, neexploatate până anul trecut, de midii și vongole. E descoperit în zona economică exclusivă a României. Au fost niște descoperiri accidentale. Au fost niște români care, la un moment dat, au văzut în plasele de pescuit rapană de pe malul mării niște scoici care nu semănau cu nimic din ce se pescuise până atunci. S-au dus cu ele la cercetători și astfel au aflat că sunt vongole și că România stă pe un munte de aur pentru care alte țări plătesc bani grei, Vongolele mai există doar în Italia și Spania, dar acolo au fost surpa-exploatate și dispar. Noi avem, aici, o oportunitate uriașă“, a spus europarlamentarul Carmen Avram.
Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.
Carmen Avram a fost invitată la DC News, unde a vorbit despre situația prin care trec pescarii român care operează în Marea Neagră:
„Zonele bogate de pescuit sunt în imediata apropiere a Insulei Șerpilor, acolo unde s-au dus și probabil se vor mai duce lupte. Pescarii români au fost obligați să se reorienteze spre alte zone mai puțin bogate în resurse. De exemplu, calcanul preferă zona de nord a litoralului românesc, iar acum această zonă nu mai poate fi atinsă. Pescarii noștri se duc mai departe, spre Bulgaria, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari pentru ei.
De exemplu, pescuitul în zona Insulei Șerpilor însemna, până acum, o deplasare de 7-8 ore din Portul Constanța și până la destinație. Fermierii erau nevoiți să petreacă noaptea pe mare, ca să poată pescui câteva ore, a doua zi, pe lumină, iar apoi se întorceau acasă. Nu aveau cum să facă altfel pentru că distanța era mare și trebuiau să aducă la țărm pește proaspăt. Deci, trebuiau să rămână pe bărci peste noapte.
Acum, o dată cu războiul, timpul de deplasare crește substanțial, deci scade timpul de pescuit și cantitatea de pește. Deplasarea devine pe zi ce trece tot mai neprofitabilă și, cu toate astea, pescarii noștri trebuie să iasă în larg, pentru că e sursa lor de venit (...)“, a spus, la DC News, europarlamentarul Carmen Avram (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu