Descoperire arheologică în Kenya. Cel mai vechi schelet uman are 78.300 de ani

Pixabay
Pixabay

Un schelet ce aparține unui copil de aproximativ 3 ani a fost descoperit într-o peșteră din Kenya. Vechimea estimată a scheletului este de 78.300 de ani. 

O peșteră din Kenya a adăpostit de-a lungul mileniilor un schelet uman, care în prezent, în urma datării cu carbon, se pare că este cel mai vechi predecesor al oamenilor. Peștera a fost folosită pe post de sit funerar pentru comunitatea care ocupa acea zonă acum 78.300 de ani. Situl de la peștera Panga ya Saidi, de la nord de Mombasa, a scos la iveală morminte săpate la o adâncime de 3 metri față de podeaua actuală a peșterii. 

„De cum am vizitat Panga ya Saidi, am știut că este specială. Situl este cu adevărat unic”, a declarat Nicole Boivin, conducătoarea echipei de cercetare din zonă, citată de IFL Science

Trupul găsit în peșteră era pus pe partea sa dreaptă, cu genunchii strânși la piept. Analiza dinților a evidențiat faptul că persoana decedată era un copil cu vârsta de aproximativ 3 ani. Acesta a primit și un nume, „Mtoto”, care în Swahili înseamnă copil. 

Scheletul este bine conservat

„Am început să dezgropăm părți ale craniului și ale feței, cu articulațiile mandibulei foarte bine conservate și cu dinții permanenți încă nefiind erupți. Articulațiile coloanei și ale coastelor sunt de asemenea surprinzător de bine conservate, păstrând curba toracelui, sugerând că înmormântarea și descompunerea trupului au avut loc în aceeași peșteră unde a fost găsit”, a declarat María Martinón-Torres, director al Centrului național de cercetare a evoluției umane din Spania, centru unde au fost analizate rămășițele din Kenya. 

Un mormânt atipic

Oasele au fost descoperite în 2013, iar întreg mormântul a fost scos la lumină în 2017. În urma dovezilor strânse, se pare că mormântul a fost săpat intenționat, iar trupul a fost acoperit cu sedimentele peșterii la scurt timp după ce a fost plasat în groapă, indicând, din nou, intenția. Trupul a fost acoperit cu o pânză dintr-un material perisabil, iar materia găsită sub craniu indică că a fost așezată o pernă sub capul copilului. 

Deși nu au fost găsite ofrande sau daruri, precum în cazurile similare descoperite în ultimul timp, dovezile sugerează faptul că la înmormântare au avut loc ritualuri în care a fost implicată comunitatea. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel